Utroskab ødelægger tilliden til hinanden

Mange eksperter hævder at utroskab er blevet mere legitimt, men gør det mindre ondt af den grund? – selvfølgeligt ikke! I et velfungerende parforhold har man tillid til hinanden. Tillid til at den nærhed og sammenhørighed man har sammen, ikke bliver misbrugt. Når den alligevel bliver det, så fører det til et tomrum og en skepsis overfor partneren, som kan være svær at slippe af med. Hvordan kunne han/ hun finde på det? Er jeg ikke god nok? Eller elsker han/ hun mig ikke længere? Hvorfor sker det for mig?

30-60% af alle mennesker er utro i løbet af deres ægteskab¨

Hvorfor er man utro?

Vi tror på, at man er utro af en grund. Utroskab kommer ikke bare af sig selv. Det er ikke en pludselig indskydelse man får en sen nattetime, mens man er ude med vennerne. Det er ikke en uskyldig flirt, der leder til mere. Det er et frø, der planter sig og langsomt vokser sig større.

Utroskab kommer helt indefra. Det kommer af en eller flere ting som vedkomme der er utro, mangler i forholdet eller mangler hos sig selv.

Problemet er bare, at alt for få mennesker registrerer, når de mangler noget i deres forhold – eller deres liv generelt. Vi lever i en tid, hvor vi har alt for mange gøremål. Alt for mange ting, der skal passes og plejes. Når man ikke giver sig selv tid og lov til at mærke efter, så ved man heller ikke, hvornår man er på vej ud på et sidespor. Et sidespor som i værste tilfælde kan ødelægge den man elsker og det forhold man har opbygget sammen.

Læs også: hvorfor mænd er utro

… Eller hvorfor kvinder er utro

Par er uvenner

I er sammen om utroskab

Selvom det er forbandet hårdt, at være modparten der bliver opmærksom på, at partneren er utro, så bliver man nødt til at forstå, hvorfor modparten var utro. Hvad var det han eller hun manglende? Hvad kunne I have gjort anderledes, for at have undgået det? Nøglen til at rette op på den brudte tillid er dialog. Uden dialog kommer I ikke videre.

Først og fremmest bliver du nødt til at acceptere, at din kæreste har været utro. At bebrejde ham eller hende resten af livet fører ikke noget godt med sig. Det vil kun fører til skepsis, mistillid og et dårligt parforhold. Når det er sagt, så er det selvfølgeligt en langvarig proces. At modparten er utro, kan fjerne hele tillid til, at I nogensinde får jeres forhold til at fungere igen.

For at kunne acceptere at sin kæreste har været utro, bliver man nødt til at forså, hvorfor det er sket. Hvorfor kom det helt derud, hvor din kæreste, mand eller kone ikke kunne styre det længere. Hvad er det I har gjort forkert? Hvis ikke man kan komme til den forståelse ved at lytte og snakke med sin partner, kan det være nødvendigt, at opsøge en professionel parterapeut, der kan hjælpe en på rette vej til en bedre forståelse.

At fralægge sig ethvert ansvar for sin partners utroskab, er det samme som er vinke farvel til jeres liv sammen. I har begge valgt at leve sammen og I har begge to et ansvar for, at få det til at fungerer. Hvis ikke I begge påtager jer det ansvar, så kan I ligeså godt gå spare hinanden for jeres fremtidige kampe og gå fra hinanden med det samme.

Når den ene part er utro, så lider alt det I har bygget jeres forhold på, et alvorligt knæk og hvis I ikke løfter jeres forhold sammen, så vil det aldrig nogensinde lykkes jer, at blive lykkelige sammen igen.

Kvinder er ligeså meget utro som mænd

Det hjælper ikke altid at kæmpe!

Kvinde der er ked af det

Selvom det kan lyde barskt, så er det sandt. Nogle par vil komme ud for, at det simpelthen ikke nytter noget, at blive ved med at kæmpe for forholdet. Måske har modparten mistet gnisten, måske passer I ikke sammen længere eller måske kan du ikke acceptere at din kæreste har været utro. Er det sidste tilfældet så kan du finde hjælp hos en parterapeut.

Fakta er, at ikke alle par bliver sammen resten af livet, men hvis du elsker din kæreste, så skylder du dig selv og din modpart, at snakke om hvorfor det kom dertil. Hvis du, din kæreste eller jer begge to i løbet af det forløb kommer frem til, at I ikke skal være sammen, så er det jeres/ dit valg. Men hvis I ikke forsøge at snakke om det, så har I allerede tabt på forhånd.

Som sagt, så kan det være en rigtig god ide, at tage i parterapi sammen eller deltage på den anonyme online workshop, hvis den ene part har været utro og I ikke selv kan rette op på det.

Parterapi kan både hjælpe jer, hvis skaden allerede er sket, men det bedste er nu engang at opsøge en parterapeut, så snart man opdager at noget er galt i parforholdet og man accepterer at man ikke selv kan løse det. De penge det koster, er rigtig godt givet ud, hvis det kan redde jeres forhold og jeres fremtidige liv sammen.

Læs mere i vores tema om utroskab

Vi ønsker jer alt det bedste fremover!