Jalousi kan ødelægge et parforhold

Jeg er da ligeglad, jeg er da ligeglad” synger Medina på sangen Jalousi.

Den handler om en smuk og sjov pige, som fyrene kigger efter, og som er populær blandt alle. I sangen føler Medina sig overset, og hun bliver ked af det, vred og frustreret. Til sidst synger Medina ”Kan man dø af jalousi – jeg dør af jalousi”. Det er sådan en stærk følelse, der hurtigt kan ødelægge venskaber og splitte parforhold, hvis der ikke bliver taget hånd om problemet i tide.

Vi har alle prøvet at være jaloux, og vi kender godt alle de ubehagelige følelser, som følger med. Følelsen af, ikke at slå til og være utilstrækkelig i forhold til andre er helt forfærdelig. Den hænger tæt sammen med at være usikker og ikke føle sig elsket. Og det er næsten ubærligt, hvis man er usikker på, om kæresten stadig elsker én, eller om vedkommende kigger efter en anden mand eller kvinde.

En jaloux kæreste kan rive sit og kærestens hjerte ituDu har nok allerede en fornemmelse for, om din partner er en person, som nemt kan blive jaloux, men der kan også være ting, som ændrer sig i jeres parforhold, der gør at din partner bliver jaloux. Her er en række tegn, du kan lægge mærke til for at se, om din partner er jaloux. Når du bliver opmærksom på tegnene, er det også nemmere at gøre noget ved dem, så I sammen kan genoprette balancen og et harmonisk parforhold.

Tegn på at dig eller din partner er jaloux:

 1. Stiller mange spørgsmål

  Hvis din partner begynder at stille detaljerede spørgsmål til din gøren og laden, hvem du er sammen med, hvad du synes om en bestemt kollega eller ven, du tilbringer tid med osv. Ofte bliver du stillet de samme spørgsmål mange gange eller på forskellige måder. Og det kan nogle gange begynde at føles som et forhør.

 2. Vil vide hvad du laver

  Lidt i stil med punkt 1, så vil din partner gerne vide, hvad du laver, når du er ude. Han eller hun ringer adskillige gange, hvis du er ude med vennerne og spørger måske også, hvem du er sammen med og insisterer på at vide, hvad tid du kommer hjem.

 3. Bliver hurtigt vred

  Det kan være små ting i hverdagen, som at du kommer senere hjem fra arbejde eller vil en tur i byen med vennerne. Din partner bliver irritabel, når du nævner, at du gerne vil lave noget uden ham eller hende og det skaber en dårlig stemning.

 4. Kan ikke lide, når du taler om andre

  Når du fortæller begejstret om en kollega på arbejdet eller én fra dit træningshold, bliver din partner stille, og du kan mærke, at han eller hun ikke bryder sig om, at du taler mere om personen. Det kan være bekendte af begge køn, men oftest er det værst, når personen du fortæller om er af det modsatte køn.

 5. Beder dig slette gamle billeder

  Du har sikkert en masse billeder af gamle venner og måske ekskærester på sociale medier og muligvis også nogle billeder liggende i en skuffe. Måske vil din partner bede dig om at smide dem ud eller slette dem. Han eller hun spørger til, hvorfor du har behov for at gemme dem, når du ikke er sammen med ekskæresten længere.

 6. Bliver vred når du får komplimenter

  Når andre giver komplimenter og eksempelvis siger, at du ser godt ud, bliver din partner utilpas og måske sur. Det er værst, hvis det er en person af modsatte køn.

 7. Vil være sammen med dig hele tiden

  Din partner vil helst være sammen med dig hele tiden og gøre alting sammen. Han eller hun føler sig tydeligvis udenfor, hvis du vil lave noget alene eller sammen med nogle andre venner.

Jalousi æder et parforhold op

Jalousi ødelægger parforholdet

Jalousi kan være en ond cirkel i et parforhold. Den part som bliver jaloux er ofte meget usikker på sig selv og er frygtelig bange for at miste sin partner. Det gør at han eller hun prøver at kontrollere sin kæreste og på den måde føler sig en lille smule mere sikker på sig selv og hele situationen. I starten prøver den ikke-jaloux partner ofte at hjælpe ved at vise sin kærlighed endnu mere og gøre alt, hvad der får den anden til at føle sig bedre tilpas. Men i længden er det noget, som tærer på forholdet. Den jaloux part vil altid være mistroisk og finde en grund til at være utilfreds med noget, og uanset hvad den anden part gør, er det aldrig helt godt nok, og kærligheden svinder med tiden.

Og det er synd, for i virkeligheden er det netop fordi den jaloux person holder så meget af sin partner, at de altid vil være sammen med dem, og derfor også er så uendeligt bange for at miste ham eller hende.

Bryd den onde cirkel

Selvom begge personer i et parforhold ønsker at få det til at glide smertefrit, er det den jaloux part, som må arbejde mest med sig selv og ændre de dårlige tankemønstre. Men I kan kun få jalousien til livs, hvis I er sammen om det. Det er ikke et enmandsprojekt!

Man skal være to om at få bugt med jalousi

Her er nogle råd til at starte med:

 • Tro på hvad din partner siger. Tillid er et af de vigtigste fundamenter i et forhold. Hvis den ikke er til stede, må I begge arbejde for at få den tilbage. Det betyder at lytte til og tro på, hvad den anden siger og ikke virke mistroisk. Hvis modpartenikke taler sandt, ligger bolden på deres halvdel, og der er ikke meget, du kan gøre ved det i situationen.
 • Ofte udspringer jalousi af lavt selvværd. Måske har du tanker som ”Hvordan kan han eller hun være sammen med sådan én som mig, min kæreste kan finde noget, der er meget bedre – og det vil hun helt sikkert gøre.” Og det er rigtigt, der vil altid være nogle, som er flottere, sødere, sjovere, rigere eller yngre, men nu har din kæreste valgt at være sammen med lige netop dig. Man kan ikke forklare kærlighed, så prøv at nyde det i stedet for at tænke, at du ikke er god nok.
 • Lad være med at prøve at gøre det til et spil og forsøge at gøre din partner jaloux ved for eksempel at flirte med andre og fortælle om dine ekskærester. Det gør sandsynligvis din partner mere ked af det end egentlig jaloux, og gør bestemt ikke noget godt for jeres forhold.

Behandling af jalousi

Kærestepar der hygger sig

Hvis I har fulgt rådene på denne side og stadig ikke kan komme af med jalousien, så findes der flere forskellige effektive muligheder for at få hjælp. Det kan være, at I har brug for at søge hjælp hos professionelle. Uanset hvor i landet I bor er der ikke langt til en dygtig parterapeut som kan tilbyde effektiv behandling. Det kan være meget effektivt

Læs mere om behandling af jalousi

Jalousi er ikke et tabu – der er noget tusindvis lider under