Kan man tilgive utroskab?

Det korte svar er: Ja! Man KAN faktisk tilgive utroskab; det er lykkedes for mange mennesker gennem tiden. Men det kræver, at nogle bestemte forudsætninger er til stede – ellers kan det blive svært. I denne artikel ser vi på, hvad der skal til, for at du kan tilgive din partner at have været dig utro. Nogen har brug for hjælp udefra for at komme videre, andre klarer det selv.

Der er ikke mange ting i livet, der gør så ondt som at opdage, at ens partner har været én utro. Det er så smertefuldt og chokerende, at det måske bedst kan sammenlignes med et dødsfald. Du føler dig forladt og svigtet – du mister tilliden både til dig selv, din partner og evt. fremtidige partnere – du føler skam, lede ved livet og vil helst bare isolere dig – du får lyst til at trøstespise og drikke for meget og måske endda tage piller for at falde i søvn og for at blive glad igen. Du får det SÅ dårligt … og det er ikke engang din skyld!

Kan du tilgive din partner for at bragt dig i dén situation?

Svaret er: Ja, tilgivelse er muligt. Tilgivelse kan oven i købet være det bedste for både dig selv og din partner – og for eventuelle børn, familie, venner, kolleger. Men hvis du skal tilgive utroskab, skal der være en række helt bestemte forudsætninger til stede. Ellers er tilgivelse hverken muligt eller ønskeligt. Tilgivelse kan også ske, selvom man ikke fortsætter sammen.

Træf aldrig en beslutning, mens du stadig er i chok…

Før vi når frem til forudsætningerne for tilgivelse, er det vigtigt at påpege én ting: Træf aldrig en beslutning, mens du stadig er i chok. Du er nødt til at vente med at sige ”Jeg vil skilles” eller ”Vi skal fortsætte som par”, til du kan tænke klart og overskue konsekvenserne af at blive skilt eller at redde jeres forhold. Husk: Mennesker i chok træffer dårlige og kortsigtede beslutninger, som kun handler om at beskytte sig selv her og nu. Du er nødt til at kunne se ud over din egen næsetip og tænke på videre frem i tiden.

Her er det rart at vide, at det gamle mundheld er rigtigt: ”Tiden læger alle sår.” Lige nu er du måske i chok, men om nogle dage eller uger er chokket mindre, og du kan igen tænke klarere.

Hvad skal der til for, at du kan tilgive din partners utroskab?

Svigt i parforhold

At tilgive er at give sig selv fri for sorg, vrede, skam, frygt, mistillid… At tilgive er pragtfuldt og befriende og vil gøre dig til et større menneske både i dine egne og andres øjne. MEN – at tilgive utroskab og vælge at leve videre sammen på trods af partnerens svigt kræver, at du virkelig inderst inde tror på, at både din partner og jeres forhold er værd at satse på.

Her er 5 ting, der skal til for, at du kan tilgive din partner:

  1. Der skal stadig være kærlighed mellem jer. Selv om din partner har begået en utroligt dum og egoistisk handling, og selv om du er vred over det, er han eller hun jo stadig det samme menneske, du mødte og forelskede dig i, i sin tid. Kan du stadig mærke noget af den kærlighed? Hos dig selv; hos din partner? Har I stadig gode, varme følelser for hinanden, som lige nu er gemt under vrede og skyldfølelse? Mærk efter, se, efter, tænk efter. Kærligheden er den vigtigste forudsætning for tilgivelse.
  2. Utroskaben må (helst) ikke skyldes dybereliggende problemer. Der er en verden til forskel på, om din partners utroskab skyldes fuldskab, en festlig lejlighed, et øjebliks fristelse, et hurtigt opblussende begær– eller om din partner målrettet har søgt en anden at gå i seng med, fordi han eller hun er dybt utilfreds med jeres forhold eller ægteskab. Hvis utroskaben er en bevidst handling, kan det være tegn på dybereliggende problemer (sex, kedsomhed, ligegyldighed…), som først skal løses. Eller måske ikke kan løses?
  3. Din partner skal angre af et ærligt hjerte. Hvis du kan mærke, at din partner virkelig fortryder sin handling – at han eller hun ”bare” begik en enkelt dumhed og i virkeligheden foretrækker dit selskab og jeres fælles fremtid, så er der basis for at tilgive. Vi begår alle dumheder i livet; utroskab er en af de større dumheder, men ikke utilgivelig, hvis ’synderen’ selv kan indse sin skyld og siger undskyld af et ægte, angrende hjerte.

Vi begår alle dumheder i livet; utroskab er en af de større…

  1. Du skal selv kunne modtage undskyldningen med ægte tilgivelse. Hvis du beslutter dig til, at du gerne vil tilgive din partner og fortsætte jeres samliv, skal det være med en følelse af ægte tilgivelse. Du skal være villig til at slå en streg over din partners dumhed og komme videre uden at se dig tilbage. Det nytter ikke, at du fremover kommer med vrede eller ironiske hentydninger til, hvad der er sket – det er gift for jeres forhold. Hvis din partner oprigtigt angrer – og er et menneske, du gerne vil satse på – må du også kunne tilgive lige så oprigtigt.
  2. I skal kunne se fremtiden i øjnene – sammen. Hvis I begge beslutter jer for, at utroskaben er noget, der ligger bag jer, skal I nu vende blikket og se fremad. I skal lægge en plan for, hvordan jeres forhold skal udvikle sig på kort og lang sigt. For hvis du kan se en fremtid med din partner, er det langt lettere for dig at tilgive ham eller hende. Måske kræver det, at I opsøger en parterapeut eller en psykolog – sammen eller hver for sig – måske kan I klare det uden hjælp.

Hvis du ikke kan tilgive din partner…

Lad det være sagt som det er – det er ikke alle parforhold der kommer sig over utroskab. Utroskab gør pokkers ondt og det ødelægger tilliden til hinanden. Når det er sagt, så skylder du dig selv, at forsøge at tilgive din partner (hvis du vel og mærke elsker ham eller hende). Hvis I ikke kan løse jeres problemer selv, så kan I enten opsøge en parterapeut, der kan hjælpe jer med at finde ind til kernen af jeres problemer, så I på den måde kan komme videre.

Det kan lyde underlig bagvendt:

Men hvis du kan tilgive din partner, skal du muligvis også hjælpe ham eller hende med at tilgive sig selv. For der er ikke noget mere ødelæggende for et parforhold eller et ægteskab, hvis én af parterne konstant går rundt med vrede, skam eller skyldfølelse.

At tilgive utroskab kræver, at begge parter fremover er fri og igen kan give hinanden al den ubegrænsede kærlighed, I begge fortjener.

Læs mere om utroskab og hvorfor kvinder og mænd er utro.