Utroskab kan have voldsomme konsekvenser

Utroskab kan måske lyde ret uskyldigt, men det er IKKE bare hyggesex i det skjulte. Utroskab er et enormt brud på tilliden mellem to ligeværdige parter og kan have langsigtede konsekvenser. I denne artikel fortæller vi om de psykologiske konsekvenser for både den skyldige og den uskyldige – og for selve parforholdet, der let kan slutte i en skilsmisse.

Et lille sidespring med en attraktiv mand eller kvinde kan sagtens være fristende. Måske opdager din partner det ikke – og hvad man ikke ved, har man som bekendt ikke ondt af.

Eller hvad?

Sandheden er beklageligvis, at så nemt slipper de færreste. Utroskab har som regel voldsomme konsekvenser – både for den skyldige og den uskyldige part. Og for familie, venner, kolleger og mange andre…

Utroskab: Konsekvenser for den uskyldige part

Par er uvenner

Hvis utroskaben bliver opdaget, vil de psykologiske konsekvenser være uhyre smertefulde for den uskyldige part – også selv om man beslutter at prøve at bevare ægteskabet eller forholdet. Husk på, hvilket kolossalt brud på den gensidige tillid utroskab er.

Her er 3 normale psykologiske reaktioner hos den svigtede:

 • Man kommer i tvivl om sin værdi som partner og menneske: ”Er jeg ikke god nok?” ”Hvad gør jeg galt?” ”Er jeg ikke længere attraktiv?”
 • Man bliver dybt rystet og usikker på det liv, man kender: ”Jeg troede, vi havde et godt forhold, men det har vi åbenbart ikke?” ”Hvis det kan ske én gang, kan det vel også ske igen?”
 • Man mister tilliden til sig selv og sin partner: ”Kan jeg overhovedet stole på mine egne vurderinger?” ”Kan jeg stole på noget som helst, min partner siger herefter?
 • ”alting føles kaotisk og meningsløst, man mister håbet…”

Den uskyldige, svigtede part kan decideret komme i krise. Chokket og sorgen over partnerens svigt kan i mange tilfælde sammenlignes med de reaktioner, man kan opleve efter for eksempel et uventet dødsfald. Tilværelsen bliver præget af forvirring og usikkerhed, måske ligefrem depression, angst og stress. Alting føles kaotisk og meningsløst, man mister både håb, kontrol og retning i livet. Af ren lede og selvlede begynder mange at trøstespise og drikke (både søde sager, alkohol og medicin!), droppe motionen og vil nu opleve problemer med såvel det psykiske som det fysiske helbred.

Utroskab: Konsekvenser for den skyldige part

Kvinde græder over dårlig samvittighed

Selv om et tilfælde af utroskab ikke bliver opdaget, har det alligevel nogle kedelige konsekvenser for den skyldige part.

Her er 8 normale psykologiske reaktioner:

 1. Man får dårlig samvittighed over for sin partner
 2. Man begynder at lyve over for sin partner
 3. Man begynder at mistænke sin partner for det samme: Tyv tror, hver mand stjæler
 4. Man lever i konstant frygt for, at utroskaben bliver afsløret

Dårlig samvittighed – løgne – konstant frygt – selvhad…

 1. Man er nødt til konstant at overvåge sin mobil, tablet og computer
 2. Man bliver bange for at komme til at sige et forkert navn på et forkert tidspunkt
 3. Man fortryder som regel utroskaben hen ad vejen: Var det virkelig dét værd?
 4. Man begynder at lide af selvhad, fordi man ved, hvad man har gjort noget forkert

Læs også hvorfor mænd og kvinder er utro.

Utroskab: Voldsomme konsekvenser for begge parter

Par besøger en parterapeut

Utroskab, der bliver afsløret, går sjældent stille af sig. Den svigtede part er ikke bare såret, har ikke bare mistet såvel tillid som selvtillid, kan ikke bare læne sig tilbage og lade som ingenting: Den svigtede part er tvunget til at handle, at komme med sin egen modreaktion. Og så begynder konsekvenserne at komme – både på kort sigt og på lang sigt. Det, der startede med lidt munter sex i det skjulte, ender ofte med at forfølge de implicerede resten af livet.

Den svigtede part er tvunget til at handle, at komme med sin egen modreaktion…

Her er nogle områder, hvor utroskaben har konsekvenser:

 • Parforholdet eller ægteskabet ødelægges. De færreste kan leve med, at ens partner har haft sex med en anden. Man er vred, såret, skuffet, men først og fremmest tror man ikke længere på, at forholdet har en fremtid. For hvis man ikke kan stole på sin partner, hvorfor skulle man så blive sammen? Kort sagt: Utroskab ender ofte i skilsmisse. Og en skilsmisse kan være ødelæggende for både den skyldige og den svigtede part – og ikke mindst for eventuelle børn samt for parrets familie, venner, kolleger og mange andre. Alt det, man møjsommeligt har bygget op sammen over mange år, kan blive knust på en nat.
 • Økonomien går i stykker. At flytte fra hinanden og dele hjemmet har ikke kun psykologiske konsekvenser. Hus eller lejlighed skal måske sælges for hurtigt til, at det er klogt, og parterne er nu nødt til at etablere to husholdninger i stedet for én – to boliger, to biler, to sæt møbler, to af alting. Det er utroligt kostbart, og for de fleste ’almindelige’ mennesker vil dette økonomiske kaos kunne mærkes resten af livet. Også fordi man umiddelbart efter en skilsmisse ofte vil gå efter de hurtige og derfor lidt dyrere løsninger.

Hvis du gerne vil komme videre, men ikke ved hvordan, så kan I opsøge en parterapeut.

Parterne er nu nødt til at etablere to husholdninger

 • Fremtiden bliver mere uvis. Folk, der lever i parforhold, lever længere – det er et faktum. Folk, der lever i parforhold, støtter også hinanden både menneskeligt og karrieremæssigt. Folk, der lever i parforhold, har mere tillid til hinanden og andre … Og omvendt: Når parforholdet eller ægteskabet slutter brat og i vrede, bliver fremtiden pludselig mere uvis. Man spiser ikke længere sunde måltider sammen, man oplever ikke trygheden i det velkendte selskab, man har ikke længere den samme tillid hverken til sig selv eller andre. Man har oplevet et knæk, det kan være svært at komme over.

Til slut: Denne artikel er ikke et udtryk for en moralsk holdning til utroskab. Vi er alle frie mennesker og kan gøre, hvad vi vil. Du skal bare vide, at utroskab ikke kun handler om sex og gensidig bekræftelse, men også om mange, mange andre ting, som de færreste kan overskue konsekvenserne af, når de lige har mødt den attraktive fremmede mand eller kvinde, og flirten ser ud til at udvikle sig til noget utroligt spændende.