Hvorfor er kvinder utro?

Denne artikel handler om utroskab blandt kvinder. Vi søger at finde årsagerne: Hvorfor er kvinder utro? Og ser på, hvem der er mest utro – mænd eller kvinder? En amerikansk undersøgelse angiver 9 grunde til, at din kone (måske) er utro…

Hjælp, min kone er utro – hvad gør jeg?” Dette spørgsmål får psykologer og parterapeuter oftere og oftere. For hvis du troede, at det næsten kun er mænd, der er utro, må du tro om igen.

Der er dog regionale forskelle på, hvor udbredt utroskaben er. En nylig undersøgelse viser, at helt op til 35% mænd og kvinder i hovedstadsområdet har været deres partner utro, mens ’kun’ 24% af midtjyderne haft sex ved siden af den udkårne. I Nordjylland er utroskab en anelse mere udbredt – 26% – hvor borgerne i Syddanmark til gengæld holder sig lidt mere på måtten (23%). Så ja, danske kvinder er også utro!

I et moderne samfund som Danmark, hvor både kvinder og mænd arbejder ude, og hvor nettet og mobiltelefoner gør det let at lave ’hemmelige’ aftaler bag om ryggen på ægtefællen eller kæresten derhjemme, er alle forudsætningerne for utroskab til stede.

Faktisk findes der en side på nettet for kvinder og mænd, der er ude efter et sidespring. Victoriamilan.dk har flere hundredtusind brugere, og profilerne viser, at det er svært at sige, hvem der er mest utro – kvinder eller mænd. Kvinder er tilsyneladende lige så meget på jagt efter en anden sexpartner som mænd.

Utroskab-sitet Victoriamilan.dk har flere hundredtusind brugere på verdensplan

Men hvorfor er kvinder utro? Hvad er årsagerne til, at parterapeuterne igen og igen må prøve at trøste en mand, der hulkende udbryder: ”Min kone er utro!

Faktisk viser det sig, at der er store forskelle på, hvorfor kvinder og mænd er utro. Hvor det for mænd ofte primært handler om at ”få noget på den dumme”, er det lidt mere komplekst med de utro kvinder. For kvinden kan et sidespring i lige så høj grad gå på at få lov at føle sig sexet igen, at blive ’set’, at få opmærksomhed, at få verbale roser, at blive lyttet til og værdsat igen. At føle sig som Kvinde med stort K. Selve kønsakten kommer for mange kvinder i anden række.

Det fører til et andet og meget logisk faktum om utroskab blandt moderne danskere: Hvor mænd ofte vælger at være utro sammen med fremmede kvinder (eller mænd!), vil kvinder i højere grad vælge en ven, bekendt, kollega eller måske en gammel ’flamme’ – altså én, som kvinden kender og værdsætter i forvejen – som sit foretrukne sidespring.

Kvinder vælger en ven, bekendt, kollega eller måske en gammel ’flamme’

Et kendt, dansk dameblad foretog for et par år siden en rundspørge om utroskab blandt små 900 af deres kvindelige læsere. Lidt mere end halvdelen af de adspurgte kvinder havde været deres faste partner utro. Og blandt de utro kvinder havde næsten en fjerdedel været deres mand eller kæreste utro mere end fem gange. Mere end halvdelen af disse havde været utro med den samme mand over et længere tidsrum – altså haft en decideret elsker eller kæreste ved siden af deres faste parter. Dette bekræfter igen, at kvinders utroskab ofte vil være rettet mod én, de kender godt og føler sig tryg ved. Hvis du har været udsat for utroskab og har svært ved at komme videre, så bør du overveje at opsøge professionel hjælp.

9 grunde til, at din kone (måske) er utro…

Kvinde der tænker over parforholdet

En amerikansk undersøgelse peger på 9 motiver til, at kvinder er deres mænd utro.

  1. En slags hævn. Hvis en kvinde opdager, at hendes mand har haft sex ved siden af, vil hun naturligvis føles sig såret, og hendes reaktion kan være at ”få regnskabet til at balancere” ved selv at være sin mand utro.
  2. Spænding og opmærksomhed. En kvinde, der føler sig overset eller keder sig i sit parforhold, kan vælge at være sin partner utro for at få lidt spænding tilbage i livet – og at få opmærksomhed fra en mand, der værdsætter hende som kvinde.
  3. For selvtillidens skyld. I mange parforhold glemmer manden et give sin kone eller kæreste komplimenter; han overser hende simpelt hen. En del utro kvinder søger netop at give deres selvtillid et løft ved at finde en mand, der får hende til at føle sig sexet igen.
  4. Savner følelser og forelskelse. For kvinder betyder følelser meget. De tænker måske tilbage på den første forelskelse, den kildrende fornemmelse i maven og det bankende hjerte, og får lyst til at prøve det igen.
  5. En måde at sige stop. Det kan være svært at sige til sin mand – måske faderen til ens børn – at man vil skilles. Utroskab er en måde at sige det indirekte på; og mænd er sjældent tolerante over for utro koner eller kærester.
  6. Bedre sex. Sex i et langvarigt parforhold kan let blive en tam og lidt mekanisk affære. Mange kvinder – og mænd – er utro for at genoplive gnisten i underlivet.
  7. Nærvær. Ensomhed er et vilkår i mange ’gamle’ ægteskaber. Manden går måske til fodbold, og kvinden vil hellere i biffen. Her vil mange kvinder være lykkelige for at finde én, som de kan dele deres interesse med.
  8. Den gamle flamme. Ved klassefester og på Facebook møder man en kæreste, og en del kvinder vil føle sig fristet til at puste til gløderne igen.
  9. Efter ulykken… Et hårdt sygdomsforløb eller en anden voldsom hændelse kan få en kvinde til at se på sig selv med nye øjne: Er mit liv tilfredsstillende? Hvis ikke, kan en anden mand måske gøre lykke.

Nu ved du lidt om, hvorfor din kone eller kæreste kan finde på at være dig utro. Fordi vi kender årsagerne til kvinders utroskab, er det ikke ensbetydende med at sige, at det er okay at være utro. Det er det IKKE, men der er som regel en grund til at det sker.

Og –  måske ligger lidt af skylden hos dig selv: Er der noget, du kan gøre bedre for at give hende lyst til kun at se til din side? Kan du være mere opmærksom, mere betænksom, give hende mere nærvær, mere ros, bedre sex…? Prøv!

Du kan læse meget mere om utroskab her.