Har I de samme værdier?

Et godt udgangspunkt for et længerevarende forhold – og et lykkeligt et af slagsen – er at man deler de samme værdier. Både hvad angår de praktiske og de menneskelige værdier i livet. Det er nemlig disse, der er med til at definere, hvordan vi er som mennesker.

Hvad er værdier?

Par holder i hånden

Når man taler om værdier generelt, er definitionen relativt klar: Værdier er objekter, der har en særlig betydning.

Det behøver ikke være en konkret ting som penge, smykker eller dyre biler. Værdier kan også være noget menneskeligt som empati, kærlighed og rummelighed.

Derudover er der alt det indimellem, som på en måde falder i begge kasser: Børn, dyr, rejser og ønsker til livet generelt.

Det mest interessante ved værdier er dog, at det er en subjektiv vurdering, hvorvidt en ting eller en menneskelig egenskab rent faktisk udgør en værdi for den enkelte.

Nogle holder af dyr kunst og stræber efter at eje den, mens andre synes, der findes vigtigere ting at bruge deres penge på. Ligesom nogle søger en partner, der er rolig og ønsker børn, mens andre ser mere værdi i en kæreste, der sprudler af aktivitet og drømmer om at rejse verden tyndt.

Det er derfor væsentligt, at de forskellige værdier i et forhold er afstemt imellem de indbyrdes parter; at I deler de samme værdier i livet.

På den måde kan I nemlig minimere antallet af konflikter, opslidende og tilbagevendende diskussioner samt undgå uindfriede forventninger til hinanden.

Læs også: Her er de forskellige faser i et parforhold

Eksempler på værdier

Par der står på tær og kysser hinanden

Det kan føles en smule abstrakt at tale om værdier – netop fordi det i mange tilfælde er individuelt, hvad der har betydning. Generelt skelner man dog mellem to typer værdier: Personlige værdier og praktiske værdier.

Eksempler på personlige værdier

Personlige værdier kaldes også for indre værdier – eller kerneværdier. En liste over personlige værdier kunne indeholde:

 • Loyalitet
 • Ærlighed
 • Stabilitet
 • Nysgerrighed
 • Sundhed
 • Tålmodighed
 • Velstand

Listen er i princippet uendelig, da der er tale om grundlæggende menneskelige egenskaber.

Eksempler på praktiske værdier

De praktiske værdier er mere konkrete. Det drejer sig for eksempel om:

 • Ønsket om børn
 • Rejsedrømme
 • Boligdrømme
 • Ønsker til hverdagens gang
 • Familieforhold
 • Fritidsinteresser

Ligesom med de indre værdier, findes der også mange flere praktiske værdier i et parforhold end de nævnte. Det er nemlig helt op til hver enkelt at definere, hvad der er vigtigt i livet.

Se også: De her bøger kan give jer et bedre parforhold

Find jeres egne kerneværdier

Lykkeligt par

Før I kan finde ud af, om I deler de samme livsværdier, er første step at finde ind til jeres egen kerneværdi. Ofte afspejler denne nemlig præcis dét, man søger i en partner.

Det kan ganske vist virke spændende og dragende at søge sin egen modsætning og på den måde lære noget nyt om både sig selv og livet generelt.

Men: Selvom der findes masser af eksempler på gode parforhold mellem modsætninger, er der stor risiko for, man ender med at gå på kompromis med sine egne kerneværdier og miste sig selv i et forhold.

Drømmer man om børn, men finder man en partner, der har en kerneværdi som tager udgangspunkt i et liv uden at stifte familie, er der for eksempel en disharmoni. Det samme gælder, hvis man selv er en arbejdshest og finder en partner, der har behov for, man er tidligt hjemme. Har man en drøm om at rejse jorden rundt, men finder man en partner der ikke kan lide at flyve, er problemstillingen den samme.

Med andre ord: Et lykkeligt parforhold har de bedste forudsætninger, hvis man er enig om det grundlæggende og deler de samme værdier.

Kerneværdierne kan dog sagtens ændre sig over tid. Mennesket er i evig forandring og påvirkes af andre omkring sig – men man bør aldrig basere et nyt forhold på, at modparten forandrer eller ændrer sine livsværdier. Man risikerer nemlig at ende med at blive skuffet.

Se også: Sådan får I mere kvalitetstid sammen

Hvad gør man, hvis man ikke deler livsværdier?

Flotte kærligheds digte

De færreste går systematisk til værks og laver lister over personlige værdier, når de skal finde en ny partner.

Derfor findes der også mange par, der ikke deler de samme værdier. Måske har de aldrig gjort det eller også har en af parterne gennemgået en stor personlig udvikling, der har ændret kerneværdierne.

Det betyder dog heldigvis ikke, at forholdet er dømt til at mislykkes. Man kan nemlig sagtens arbejde med problematikkerne og i langt de fleste tilfælde finde frem til kompromiser, begge parter kan leve med. Også uden at blive ulykkelige og leve resten af livet med uindfriede forventninger.

Her er parterapi et godt redskab til at finde vejen videre sammen.

Ofte opfattes parterapi som sidste udvej inden et brud – men det er misforstået og langt fra tilfældet. Lige så vel som en terapeut for stressramte heller ikke er sidste stop inden et nervesammenbrud.

Terapi er derimod en vejledende og støttende aktivitet, der kan bruges i alle faser af parforholdet. Særligt som en forebyggende handling, mens I stadig har det godt sammen. Med parterapi kan I nemlig med hjælp fra en professionel få defineret jeres livsværdier og afstemt forventningerne til hinanden i forholdet. Skulle disse i øvrigt ikke harmonere, kan I desuden få gode råd til, hvordan I håndterer problemerne og kommer styrkede igennem dem.

Læs mere om parterapi

 

Skriv en kommentar