Ensomhed i parforhold

Det kan virke helt selvmodsigende. Er man i et parforhold, er man to – og så er ensomheden langt væk. Sådan er det i hvert fald som udgangspunkt. Man kan dog sagtens blive ramt af ensomhed i et parforhold.

Det sker, hvis man føler sig alene med sine følelser. Enten hvis partneren ikke forstår dem eller forsøger at negligere dem. Oftest i den bedste mening.

Ensomhed i parforholdet kan også opstå, fordi den ene partner føler sig overset eller ignoreret. Ikke nødvendigvis med vilje, men fordi tiden i hverdagen kan være knap.

Er der børn i familien, går meget af tiden måske med dem – og er der en hobby der fylder meget, kan dén måske få mere opmærksomhed end partneren.

Sidst men ikke mindst, kan hjemmets elektronik som eksempelvis smartphonen eller tv’et også bidrage til følelsen af ensomhed i parforholdet. Det er nemlig svært at koncentrere sig om både sin partner og alt muligt andet samtidig.

Forebyg ensomhed i parforholdet med kommunikation

Par der snakker sammen

Hvis I begge sørger for at være tydelige omkring, hvilke forventninger I har til hinanden, er det nemmere at forebygge ensomhed i parforholdet.

Først når den ene partner véd, at den anden føler sig overset i hverdagen, har vedkommende nemlig en chance for at rette op på sin adfærd.

Sæt jer derfor ned og lav en forventningsafstemning i jeres parforhold:

  • Hvor meget tid har I hver især brug for til jeres hobbyer, hvis I skal være glade og tilfredse?
  • Hvor tit har I brug for tosomhed uden elektronik og andre forstyrrende elementer, hvis I skal føle jer følelsesmæssigt forbundne?
  • Hvordan får I snakket om svære følelser, så begge parter føler sig forstået og rummet?

At få afklaret de helt centrale aspekter, som ellers kan efterlade et parforhold med ensomhed, er helt centralt, når I gerne vil passe på hinanden.

Se også: Stort arkiv med artikler der kan forbedre jeres parforhold

Husk intimiteten i parforholdet

Gåtur på stranden

En anden ting der kan bidrage til ensomhed i parforholdet, er manglende intimitet. Den findes der to typer af:

  • Den fysiske, som handler om kys, berøringer og sex.
  • Den psykiske, som handler om fortrolighed og samhørighed.

Biologisk set er fysisk intimitet vigtig for den følelsesmæssige sundhed. Vi visner ganske enkelt psykisk uden nærvær.

Derudover er også den psykiske intimitet vigtig. Det er nemlig dén, der gør jer til et par og adskiller jeres indbyrdes forhold fra dét, I har med jeres øvrige venner og veninder.

I perioder med manglende tid til hinanden, er det særligt vigtigt, I prioriterer intimiteten i jeres parforhold.

Intimiteten er nemlig, sammen med kærligheden, rygraden i jeres parforhold og derfor skal I passe godt på den. Få derfor talt sammen og vær fysiske sammen.

Har I ikke lyst til sex, så sørg for at være fysisk tætte på en anden og mere uforpligtende måde. Eksempelvis ved at kysse, kramme og nusse hinanden.

Se også: Sådan får I den bedste start på året

Pas på med egoisme i forholdet

Når et parforhold skal være ligeværdigt, er det nødvendigt, at I begge to har lige meget plads og frihed til at være dem I er.

Det er ganske vist helt naturligt at sætte sig selv og sine behov først. Det er sådan, mennesker og dyr har overlevet i tusindvis af år. I et moderne parforhold skal der dog være plads til begge parter og det kræver man også er i stand til at sætte sine egne behov i anden række.

Ensomhed i parforholdet har nemlig gode vilkår for at vokse, hvis det altid er den ene, der ordner tingene derhjemme – og udelukkende den anden, der har fritid og mulighed for adspredelse i hverdagen.

Husk at rumme hinandens følelser

I love you

Mennesker er forskellige og føler ikke altid det samme. Men én ting er sikkert: Følelser er aldrig forkerte.

Alle har derfor krav på at blive hørt, hvis de har noget på hjerte. Sådan er det naturligvis også i et parforhold.

Vær derudover opmærksom på hinandens følelsesmæssige forskelligheder. Det kan godt være, den ene part ikke forstår den andens ensomhed i parforholdet – eller føler det på samme måde.

Følelsen er dog reel nok hos den part, der kæmper med tristheden og det skal anerkendes.

Lyt derfor til hinanden og sørg for at rumme alle de følelser, der kan opstå i et parforhold.

Er du ulykkelig i dit parforhold?

Hvis du er ulykkelig i dit parforhold, er der brug for handling. Både fra din egen og din partners side. Et godt parforhold er et fælles ansvar, også selvom problemerne kun måtte have deres rod hos den ene.

Start med at tænke over, hvad du mangler i dit parforhold. Når først du er klar over, hvad problemet er, bliver det nemmere at tale med din partner om det. Sæt ord på hvad du har brug for – og tag udgangspunkt i dig selv, så din partner ikke føler sig bebrejdet.

Lyt også til din partners ønsker. På den måde kan I sammen finde et kompromis som både skruer op for intimiteten, ned for egoismen og bringer jeres fælles lykke tilbage.

Læs også: 46% af alle danskere har været utro

Skriv en kommentar