Alt du bør vide om de magiske kys

Et kys kan være mange ting. Det første kærlige kys i panden, man får af sine forældre kort efter fødslen. Et blidt og flygtigt kys på kinden af en man holder af – eller som indledningen på noget større og vildere: Et vådt og sensuelt kys som vi kun deler med de få.

Et kys kan samtidig både være noget man får, giver – og stjæler.

Fælles for alle typer af kys er – med få undtagelser – kærlighed. Det kan enten være den dybe af slagsen, som vi føler helt ind i hjertet eller den spontane og kortvarige. Det kan også være den kærlighed troende føler for deres trosoverhoved – eller den som undersåtterne i et eventyr viser deres dronning ved at give hende et håndkys.

Uanset hvad, er kysset noget symbolsk for alle mennesker verden over og især det første af slagsen trækker tråde langt ind i livet.

Det første kys

Det første kys

Det første kys vil altid være noget særligt. Uanset om det kommer i form af et omsorgsfuldt kys fra en nybagt mor, nervøst i teenageårene i hemmelighed bag en hæk eller selvsikkert i det pulserede natteliv.

Det første kys er i kærlighedssammenhæng ofte et, der bliver husket og mange kan resten af livet genkalde sig stemningen, lydene, duftene og de øvrige omstændigheder i forbindelse med det første kys. Uanset om det var første kys i det hele taget eller blot det første kys med en specifik partner.

Det indikerer, at kys har større betydning for os, end vi umiddelbart går og tror. Årsagen hertil skal muligvis findes i videnskaben.

Læs også: Hvad er forelskelse?

Derfor kysser vi

Par på stranden skal til at kysse

Ifølge Videnskab.dk er hypotesen, at der findes 3 årsager til at vi kysser hinanden:

 • For at vurdere hinanden med henblik på at finde en partner.
 • For at opnå seksuel ophidselse.
 • For at knytte bånd.

Med hensyn til de to første årsager, er det at kysse hinanden rent fysisk en handling, der kræver at begge parter er tæt på hinanden. Set i en evolutionær sammenhæng er det praktisk, fordi artens overlevelse sikres, når et menneske af hunkøn og et menneske af hankøn føres tæt sammen.

Årsagen til at vi kysser og ikke blot krammer, skal findes i smags- og lugtesansen. Ved at munden kan smage modparten og næsen tilsvarende opfatte lugte øges tiltrækningskraften. Det intime i et kys fremfor et kram er derudover med til at skabe samhørighed og således eliminere konkurrenter.

Det er samtidig sandsynligt, at vi ubevidst er i stand til at afkode, om vores indbyrdes gener er et godt match ved at kysse hinanden. Ganske enkelt via den måde vi kysser på og hvordan modpartens hjerne tilsvarende opfatter vores kyssemetoder.

I forhold til den sidste årsag – at knytte bånd ved hjælp af kysset – er det en kærlig handling at berøre et andet menneske med noget af det mest sårbare kroppen har. Dermed er kysset i sig selv et udtryk for tillid, hengivenhed og anerkendelse.

Læs også: Et parforhold uden kys og intimitet bringer jer væk fra hinanden

3 gode grunde til at kysse

Brudepar kysser

Det er dejligt at kysse og der findes masser af gode grunde til at gøre det.

Et kys gør glad

Når vi kysser, frigives hormonerne dopamin og oxytocin i blodet. Dopamin er det hormon, der gør os glade. Oxytocin er det hormon, der påvirker vores opfattelse af tilknytning og samhørighed.

Faktisk opstår den første kropslige oplevelse af oxytocinfrigivelse allerede i menneskets allerførste leveminutter, når spædbarnet får hudkontakt lige efter fødslen. Derfor er oxycotin allerede fra første åndedræt koblet med noget behageligt og det husker den menneskelige hjerne livet igennem.

Når kroppen under et kys frigiver begge hormoner, opnår vi således en tilstand af veltilpashed samtidig med at vi øger tilknytningen til hinanden. Det sidste af afgørende værdi for at kunne trives socialt.

Folk der kysser lever (måske) længere

Ældre par kysser

Undersøgelser har vist, at mænd der kysser deres partner farvel hver morgen, i gennemsnit lever 5 år længere, end dem der ikke bruger farvelkys i hverdagen. Om det skyldes kysset eller det faktum at mænd i længerevarende forhold generelt lever længere end mænd uden en partner, er ikke til at sige – men undersøgelsen er alligevel interessant.

Især fordi et dagligt morgenfarvelkys angiveligt også nedsætter risikoen for at blive involveret i en trafikulykke med 50 procent.

Årsagen er muligvis at et kys hjælper med til at møde dagen positivt og i godt humør, hvilket kan være med til at øge levetiden og opmærksomheden i trafikken.

Mennesker der kysser, har et bedre immunforsvar

Når man kysser – uanset om det er et kys på kinden, et tantekys på munden eller et tungekys – overføres der bakterier og vira fra den der giver kysset, til den der modtager. Jo længere kysset varer og jo mere inderligt kysset er, jo større er antallet.  Forskere ved State University of New York har faktisk fundet frem til at helt op til 80 millioner bakterier overleveres i løbet af ét kys.

Det aktiverer immunforsvaret at blive udsat for fremmede bakterier og derfor kan kys muligvis være gode for helbredet, fordi de kan forebygge sygdomme.

5 ting du ikke vidste om kys

lesbisk par kysser

 • De første kys på munden menes at stamme fra urmennesket. Her gav mødrene deres småbørn mad ved først selv at tygge og mose maden med munden – for derefter at flytte maden over i børnenes munde. Ligesom fugle fodrer deres unger.
 • Når man tungekysser, aktiveres mindst 5 af ansigtets muskler og det bevarer angiveligt ansigtsmuskulaturens smidighed, samtidig med at det forbrænder kalorier. Ganske vist kun 2 kalorier i minuttet, så for at forbrænde en Marsbar, skal du derfor kysse i 5 kvarter.
 • Verdens længste kys blev påbegyndt Valentins Dag i 2013, hvor et thailandsk par formåede at kysse i 58 timer 35 minutter og 58 sekunder. Reglerne for kysset var, at parrets læber skulle røre hinanden uafbrudt, mens de opholdt sig indenfor et område af kun én kvadratmeter.
 • Det er forskelligt fra kultur til kultur, hvilke typer af kys, der opfattes som romantiske. Inuitterne kysser for eksempel ikke med munden, men i stedet ved at bruge næsen til at snuse kraftigt ind ved partnerens kind eller pande.
 • Selvom et kys anses som værende en kærlighedsgerning, findes der også religiøse og historiske eksempler på det modsatte. I Det Ny Testamente udpeger Judas for eksempel Jesus for Romerne ved at kysse ham, så de ved, det er ham det skal tilfangetage.
 • I det tidligere DDR kyssede regeringschefen Erich Honecker Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatjov vådt på munden i anledning af Østtysklands 40 års jubilæum. På trods af at det politiske forhold imellem de to var så dårligt, at Berlinmuren faldt, allerede en måned senere. En dag og nat, hvor tusindvis af kys i øvrigt blev givet og modtaget på gader, pladser og stræder – i glæde og af kærlighed. Nøjagtigt som de kys vi stadig giver hinanden.

Læs også: Hvad er ægte kærlighed?

Intimt kys på panden

En kommentar til “Alt du bør vide om de magiske kys”

 1. Meget givtig og spændende læsning. Tidligere skiltes jeg og min kæreste. Efterfølgende er vi begyndt at ses en gang imellem – faktisk hver uge, hvor vi går i byen, laver mad. På det seneste er vi begyndt at have sex sammen. Det sker efter kys og når vi ligger tæt sammen. Vi kæler typisk for hinanden i mere end en time med mange kys.

  Da hun skulle ud at rejse, og jeg havde kørt hende til lufthavnen omfavnede vi hinanden og gav os til at kysse – det var så dejligt, at jeg blev helt opstemt og fik lyst til at have sex med hende, men det duede ikke i lufthavnen.

Skriv en kommentar