Hvad er ægte kærlighed?

Ægte kærlighed findes i virkeligheden. Det er ikke bare et candyfloss-agtigt begreb, der er opfundet for at lokke os til at se romantiske film, hvor helten og heltinden får hinanden i enden. Du og din udkårne kan selv spille helten og heltinden i jeres eget liv.

Men hvad skal I gøre? For at finde frem til den ægte kærlighed er vi nødt til at adskille den fra forelskelsen. Ægte kærlighed og forelskelse er beslægtede følelser, men de er alligevel vidt forskellige. Hver følelse har sine egne kendetegn, som det er nødvendige at kende.

”Hvornår bliver forelskelse til ægte kærlighed?”

Vi vil faktisk love dig, at når du har læst denne lille kærlighedsartikel, så er du meget bedre rustet til at svare på det klassiske spørgsmål: ”Hvornår bliver forelskelse til ægte kærlighed?

10 vigtige forskelle på forelskelse og ægte kærlighed

Du fornemmer sikkert, at forelskelsen er en vild, kaotisk og lettere uforpligtende følelse, mens den ægte kærlighed er langt mere holdbar, tillidsfyldt og målrettet. Et liv uden en lejlighedsvis forelskelse bliver lidt farveløst, mens et liv uden kærlighed kan blive meget, meget tomt.

Her er 10 sikre målepunkter, som du kan bruge til at afgøre, hvor på linjen mellem forelskelse og kærlighed du befinder dig:

 1. Tid. Forelskelsen er stærk i starten og fader ud med tiden. Kærligheden vokser med tiden.
 2. Viden. Forelskelsen behøver ikke så meget viden. Kærligheden ønsker at vide mest muligt om den anden.
 3. Fokus. Forelskelsen fokuserer på sine egne følelser. Kærligheden er også optaget af den andens følelser og tanker.
 4. Monogam. Forelskelsen kan omfatte flere personer. Kærligheden retter sig udelukkende mod én person.
 5. Tryghed. Forelskelsen er jaloux og angst for at miste den anden. Kærligheden er tryg og fuld af tillid.
 6. Nærvær. Forelskelsen lever kun lige nu. Kærligheden arbejder bevidst for en fremtid med den anden.
 7. Afstand. Forelskelsen mistrives på afstand. Kærligheden vokser også under adskillelse.
 8. Tiltrækning. Forelskelsen kredser om den fysiske tiltrækning. Kærligheden omfatter hele den andens person.
 9. Stabilitet. Forelskelsen er svingende og uforudsigelig. Kærligheden varer roligt ved og ved.
 10. Tålmodighed. Forelskelsen er rastløs og utålmodig. Kærligheden er afventende og har hele livet for sig.

Sternbergs kærlighedstrekant

I 1988 satte den amerikanske psykolog Robert Sternberg den ægte kærlighed i system. Han opfandt simpelt hen ”Sternbergs kærlighedstrekant”, som i dag regnes for en af de bedste beskrivelser af kærlighedens vigtigste elementer.

Kort fortalt befinder ethvert ægte kærlighedsforhold sig et sted inde i en trekant, som består af:

 1. Lidenskab: Man er hinandens kærester
 2. Venskab: Man er hinandens venner
 3. Forpligtelse: Man er hinandens støtter

Den stærkeste kærlighed findes præcis i midten af denne trekant. I et ægte kærlighedsforhold skal man være lige meget kærester, venner og støtter – ikke mest én af delene.

Kærlighedens kemi

Kærlighed og kemi

Ofte taler man om, at der er en god kemi mellem to personer. Når det handler om forelskelse og kærlighed, er der faktisk noget om snakken. Der sker nemlig nogle kemiske reaktioner oppe i hjernen. Og også her er der stor forskel på, hvad der sker ved forelskelse og ved ægte kærlighed.

Forelskelse udløser en berusende cocktail af hormoner og belønningsstoffer i hjernen. Hormonet dopamin giver en følelse af lykke og afslappet velbehag – det kan for eksempel udløses ved succesoplevelser. Hormonet Oxytycon giver en fornemmelse af samhørighed. Stresshormonet cortisol sætter din krop i alarmberedskab og fokuserer din bevidsthed 100% på den person, du er forelsket i. I kvinder sker desuden en udløsning af testosteron, det mandlige kønshormon, der giver øget sexlyst.

De mange hormoner giver forelskelsen et præg af stress og vanvid.

Krop og hjerne er helt ustyrlige. Især dopamin (dope!) er noget, man kan blive helt afhængig af. Men det kræver en form for nyhedsværdi i forholdet. Og det er præcis den kemiske forklaring på, at kærlighed er en langt roligere følelse end forelskelse: Du får ikke udløst dopamin, når du er sammen med din elskede. Til gengæld får du noget andet.

Kærlighed udløser tryghedsskabende hormoner, der giver os en rolig lykkefølelse. I et længerevarende parforhold kan man godt ærgre sig over, at man ikke længere oplever det vilde dopamin-sus. I stedet skal man lære at sætte pris på, at den ægte kærlighed udløser to ”lykke-hormoner”, der hen ad vejen giver jer et godt liv sammen. Dels udløses samhørighedshormonet oxytocin, dels hormonet vasopressin, som er hjernens belønning ved tæt kropskontakt.

Vasopressin giver dig en følelse af tæt tilknytning til din partner.

Hvor er du i livet?

Kærligheden er som et puslespil, hvor forelskelsen er første brik. Har du først fundet dén, kan du begynde at bygge videre. Med tålmodighed og hårdt arbejde får du lagt brik på brik, indtil et samlet billede endelig tegner sig… Kærligheden!

Spørgsmålet er, hvor i spillet du befinder dig lige nu?

Skriv en kommentar