Hvordan kommer man over kærestesorger?

At komme sig over kærestesorg er en nødvendighed for at komme videre efter et forhold. Ellers risikerer sorgen og følelsen af savn at komme til at overskygge glæden ved livet generelt.

Når hjertet gør ondt, maven snører sig sammen og tårerne triller, er det dog lettere sagt end gjort. I starten af kærestesorgen føles det nemlig som om, det eneste der kan lindre, er netop den person, der er årsagen til det bristede hjerte.

Det er dog en helt anden retning du skal, hvis du gerne vil komme dig over kærestesorg én gang for alle.

Faser i kærestesorg

Ulykkelig mand

Kærestesorger har en række nogenlunde faste faser alle skal igennem. Derfor adskiller mænd og kærestesorg sig for eksempel heller ikke væsentligt fra kvinder og kærestesorg.

  • Benægtelse. Det gør for ondt at tænke på kærestesorgen og man isolerer sig derfor, så man ikke behøver konfronteres med den. Man kan i øvrigt ikke rigtigt forstå, hvad der er sket.
  • Forhandling. Man prøver at finde ud af, hvad der er sket og vil gerne ændre på tingenes gang. Man forsøger måske at vinde sin udkårne tilbage eller argumentere for, hvorfor forholdet skal bestå.
  • Vrede. Når det går op for en at forholdet er slut, vil man begynde at blive vred – og ikke mindst ønske at placere et ansvar for bruddet. Dermed har man nogen eller noget at bebrejde og det kan føles lettende.
  • Depression. Alt føles tabt og de triste følelser efter bruddet får for en tid overtaget.
  • Accept. Med tiden erkender man bruddet og finder ud af, hvordan man bearbejder sin kærestesorg og kommer gennem bruddet.

De forskellige faser i kærestesorg kan sagtens bytte plads og nogle faser være både kortvarige og længerevarende. Du kan læse mere om sorgens 5 faser i artiklen Sorg over skilsmisse.

Hvordan bearbejder man kærestesorg?

Mand kigger ud af vinduet

Tiden læger ikke nødvendigvis alle sår, men i forhold til ulykkelig kærlighed, vil netop tiden med stor sandsynlighed gøre en del af arbejdet.

Andre metoder til komme videre efter et brud er følgende:

Tillad dig selv at sørge

Det er OK at være ked af det. Dine følelser er, som de er – og de forskellige faser i kærestesorg skal gennemleves.

Lad være med at dunke dig selv oveni hovedet, fordi du er ked af det eller har svært ved at komme videre. Alle har prøvet det og stort set alle er kommet igennem det. Derfor kan du også.

Gør noget, du godt kan lide

Kom videre efter et brud ved at fokusere på noget andet, når du kan. Nogle gange vil tankerne om kærestesorgen dukke op, og det er helt naturligt. Men kan du fylde resten af tiden ud med ting, du godt kan lide, bliver perioden ikke udelukkende dyster og trist.

Undgå årsagen til din kærestesorg

Hvis du har mulighed for at undgå ham eller hende, der er årsagen til din kærestesorg, kan det blive nemmere at komme sig efter et brud. Også selvom du savner vedkommende. Ved at lægge distance til din ulykkelige kærlighed slipper du for at blive mindet om din kærestesorg. Du lader også andet overtage din opmærksomhed og hjælper psyken til at finde andre prioriteter.

Drop selvbebrejdelserne

Det er nærliggende at påtage sig skylden for bruddet og sidde med en følelse af, at man har gjort noget forkert – eller ér forkert. I stedet bør du dog fodre kærligheden til dig selv: Dit selvværd.

Der er nemlig ikke noget galt med dig. Der var noget galt med dit forhold. Det er ikke det samme og det er vigtigt at huske.

Kom over kærestesorger og ulykkelig kærlighed ved at tale om det

Det kan hjælpe at tale med andre om, hvordan du har det. At være blevet forladt eller blive afvist kan resultere i en ensomhedsfølelse som kan forstærke kærestesorgen.

Ved at åbne op og tale med andre, vil du dog opleve at du ikke er alene. Du vil også finde ud af, at andre bekymrer sig om dig – og måske endda kan hjælpe dig gennem de første svære faser i kærestesorgen.

Behandling af kærestesorg

Lys i mørket

Hvordan kommer man over kærestesorg, hvis ingenting hjælper? Hvis man fortsat er ulykkeligt forelsket og intet lindrer? Og hvordan kommer man videre efter et forhold, når følelserne stadig er de samme?

I starten af et brud er det naturligt at være ked af det, men med tiden vil de fleste begynde at se lysere på tingene. I nogle få tilfælde kan kærestesorgen dog nærmest blive kronisk, hvormed man kan føle sig syg af kærestesorg. Måske kan man ikke passe sit arbejde eller også isolerer man sig. Det kan også være, man er tankefikseret omkring den pågældende person eller kærestesorgen generelt.

Er det tilfældet, er det måske på tide at søge hjælp til kærestesorg. Særligt hvis livskvaliteten påvirkes. Der findes mange terapeuter, der kan hjælpe dig igennem kærestesorg på en god måde og guide dig igennem din sorgproces, så du kommer styrket ud på den anden side.

Skriv en kommentar