De 10 smukkeste steder i Danmark

Danmark har en masse naturoplevelser at byde på og med et landskab, der er formet af flere istider, har vi både flade sletter, kuperet terræn og dybe dale. Alt sammen beklædt med alt fra imponerende bøgetræer og høje graner i skovene til lilla lyng og smukke markblomster på heden.

Her i landet finder I derfor lidt af det hele og med vores liste over de smukkeste steder I Danmark, har I et godt udgangspunkt for gode oplevelser indenfor landets grænser.

Find jeres næste udflugtsmål

Smukkeste steder i Danmark Placeholder
Smukkeste steder i Danmark

 

 

Møns Klint på Møn

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANNA | Nowa w Szwecji 🇸🇪 (@new_in_sweden) on

Selvom det er svært at forestille sig i dag, var havet i vores egne for 70 millioner år siden tropisk. I havet levede milliarder af kalkholdige alger og i takt med at de gik til grunde, blev kalket herfra aflejret i undergrunden. Mægtige naturkræfter fik kontinenterne til at hæve sig over havoverfladen og dét – i kombination med den sidste istid – formede den imponerende Møns Klint.

Møns Klint er Danmarks højeste og strækker sig over 7 km. kystlinje. Hvor klinten er højest, er der 128 meter fra stranden til toppen og lige præcis her finder I et af de smukkeste steder i Danmark. Udsigten er imponerende – både nedefra og oppefra – og den hvide kalk nærmest stråler. Især i solskin.

Ved Møns Klint kan I besøge det spændende Geocenter og bliver klogere på Danmarks geologiske historie eller gå på jagt efter fossiler i form af forstenede søpindsvin, vættelys og hajtænder.

I kan også blot nyde det imponerende syn på og ved klinten.

Læs mere om Møns Klint

Opalsøen på Bornholm

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jette Egtved Hansen (@jette.egtved) on

Bornholm er i sig selv et af de smukkeste steder i Danmark, fordi den som landets eneste klippeø, har en ganske særlig natur. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at øen er repræsenteret på denne liste.

Et af de smukke steder på øen, der er et besøg værd, er Opalsøen ved Hammerknuden, der ligger på Bornholms nordspids. Her har et tidligere granitbrud formet de mere end 40 meter høje klippevægge, som danner rammen om den formentlig lige så dybe sø. Synet er imponerede og stemningen helt speciel.

Opalsøen og området omkring er et besøg værd hele året, fordi der er mange smukke vandreruter, som tager jer forbi flere andre seværdigheder. Fordi naturen ændrer sig året rundt, vil I således kunne få flere forskellige indtryk af stedet, alt efter hvornår på året i besøger Opalsøen.

Kommer I om sommeren, er der mulighed for at prøve kræfter med en svævebane. Den tager jer fra toppen af klippesiden og ud i vandet med et stort plask.

Læs mere om Opalsøen på Bornholm

Læs også: Her er de dejligste badehoteller på Bornholm

Råbjerg Mile ved Skagen

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Betina Melgaard Rasmussen (@betina_m_rasmussen) on

I Nordjylland ligger Råbjerg Mile, som er Danmarks største vandreklit. Området bliver i folkemunde også kaldt for Danmark største sandkasse på grund af sine mere end 3,5 millioner m³ sand. Råbjerg Mile måler 1 kilometer på begge led og består af hvidt finsand så langt øjet rækker.

Fordi sandet ikke er tilplantet – ligesom Danmarks øvrige klitområder er det – flytter vinden Råbjerg Mile 15 centimeter ind i landet om året. Toppen af det enorme sandområde befinder sig 40 meter over havoverfladen og herfra er der en fantastisk udsigt over et af de smukkeste steder i Danmark.

Der er flere spændende vandreruter af forskellige distancer i området. Nogle af dem tager jer endda ud, hvor der er chance for at opleve kviksand, som et af de få steder i Danmark.

Læs mere om Råbjerg Mile

Læs også: Stor guide til et weekendophold i Skagen

Troldeskoven i Tisvilde

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anne Grethe Pedersen (@17agp) on

Danmarks ældste fyrreskov ligger i Tisvilde og ligner noget fra et eventyr. Det er også derfor, området kaldes for Troldeskoven. Her snor de over 500 år gamle fyrretræer sig ind og ud blandt hinanden og skaber et magisk univers.

Troldeskoven – og Tisvilde Hegn som skoven befinder sig i – er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland og er UNESCO verdensarv. Ikke kun på grund af de mange smukke naturoplevelser, men også fordi området rummer flere andre seværdigheder.

Et besøg i Troldeskoven byder derfor også på Asserbo Slotsruin, Harehøjene og den tilsandede landsby Torup, som kun delvist er dukket frem af sandet efter at være ramt af sandflugt i 1500-tallet.

Alt sammen gode delmål på jeres vandreture rundt i det nordsjællandske bud på et af de smukkeste steder i Danmark.

Læs mere om Troldeskoven i Tisvilde

Mols Bjerge på Djursland

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S | K (@undersammeloft) on

På det sydlige Djursland ligger Nationalpark Mols Bjerge, som er et 180 km2 stort område med kuperede bakker. Mange mener, at området er det i Danmark, der kommer tættest på et bjerglandskab – og der er også virkelig smukt.

I Mols Bjerge er der et væld af naturstier, som kan udforskes både til fods og på cykel. Området byder på både naturlige bakkeformationer og flere bronzealderhøje, hvorfra der er en imponerende udsigt over landskabet og Aarhus Bugt.

Herfra kan I også se Kalø Slotsruin, der ligger for enden af Danmarks længste middelaldervej og gemmer på historien om Kong Erik Menved og hans imponerende hof i 1200-tallet. Slotsruinen er også et besøg værd, hvis I vælger Mols Bjerge som et af de smukkeste steder i Danmark.

Læs mere om Nationalparken Mols Bjerge

Kalvebod Fælled på Amager

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Freja Erika Schmidt Theilgaard (@frejaerika) on

Kalvebod Fælled adskiller sig, fra de mange andre smukke steder i Danmark, ved at være menneskeskabt og relativt nyt. Først i 1940’erne blev fælleden nemlig dannet i forbindelse med et beskæftigelsesprojekt, der skulle nedbringe arbejdsløsheden og samtidig skabe mere frugtbar jord på Amager.

Inden da var området havbund og Kalvebod Fælled blev således skabt ved at grave kanaler og lede vandet væk og ud i Køge Bugt. Området endte dog aldrig med at blive opdyrket. Først blev det militært øvelsesterræn under 2. Verdenskrig og derefter overtog naturen helt af sig selv arealerne. I dag er Kalvebod Fælled fuglereservat og naturen plejer sig selv.

Her kan I derfor gå rolige ture, hvor I nyder synet af rådyr, massevis af fuglearter og brisen fra Østersøen.

Læs mere om Kalvebod Fælled

Læs også: Stor guide til et weekendophold i København

Svanninge Bakker på Sydfyn

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claus Madsen (@madmacdk) on

Svanninge Bakker kaldes også for De Sydfynske Alper og det er ikke uden grund. Her bugter bakker og dale sig på smukkeste vis over et område, der dækker mere end 10 km2. Det har gjort Svanninge Bakker til et af de mest besøgte på Fyn og det er da også et af de smukkeste steder i Danmark.

Her er udsigten over både Fyn og Det Sydfynske Øhav imponerende og i klart vejr kan I endda se helt til sønderjyske Als og Aabenraa.

Noget helt unikt i Svanninge Bakker er Hestebakken. Det er en sydvendt skråning, der altid har stået uberørt – og her vokser et vælg af vilde urter, svampe og mosarter. Det er også det eneste sted i landet, hvor alle Danmarks 5 krybdyr findes samtidig: markfirben, almindeligt firben, stålorm, snog og hugorm.

Læs mere om Svanninge Bakker

Vadehavet i Sønderjylland

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britta Hellesøe (@brittahellesoe4019) on

Vadehavet er også et af de smukkeste steder i Danmark og strækker sig helt fra Ho Bugt nord for Esbjerg til Holland. Området er unikt, fordi to tidevandsbølger i døgnet former og vedligeholder den særprægede natur. Her er store havbundssletter periodevist bare og gør det muligt at færdes på dem til fods og i biler. Denne tilstand kaldes ebbe. Derefter bliver de overstrømmet af vand – kaldet flod.

Det har skabt et enormt fugleliv, fordi vadefugle under ebbe strømmer til og bruger havbunden som spisekammer. Tidevandet skaber også rig mulighed for at indsamle østers og muslinger og derfor er det populært at tage på Østerssafari ved Vadehavet.

Området er også kendt for sin store tilflugt af stære i efteråret, hvor fuglene samles i de store sivskove, inden de drager sydpå. Her sværmer de næsten dansende på himlen i tusindtal. Et fænomen der kaldes sort sol og i sig selv er imponerende.

Læs mere om Vadehavet

Gudenåen i Midtjylland

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S | K (@undersammeloft) on

Gudenåen – og Gudenådalen – byder på et væld naturseværdigheder. Lige fra Gudenåens udspring i Tinnet Krat vest for Give til udløbet i Randers Fjord.

På en 22 kilometer lang træksti langs et stykke af Gudenåen, kan I opleve et af Danmarks smukkeste steder på nærmeste hånd. Enten som et langt stræk, eller på små og mindre ture udvalgte steder. Undervejs møder I masser af seværdigheder, I kan fordybe jer i. Det kan især anbefales at tilbagelægge noget af vejen i kano og dermed opleve et af de smukkeste steder i Danmark fra vandvejen.

I øvrigt er Gudenåen slet ikke en å, men en flod. Faktisk den eneste af sin slags i Danmark. Gudenåen er 150 kilometer lang og strækker sig derfor over et enormt område.

Læs mere om Gudenåen

Dyrehaven i Lyngby

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maude&Charles&Éloi (@maude_charles) on

Nord for København ligger Dyrehaven og dens imponerende sletter, der vrimler med råvildt, som I kan se slappe af eller galoppere ud over vidderne.

Fra toppen, hvor Eremitageslottet danner centrum om det hele, er der en fantastisk udsigt over Øresund med Sverige i baggrunden.

Dyrehaven er med sine mere end 10 km2 en naturhistorisk perle med tunneldale, ældgamle egetræer og store skovpartier, der er oplagte til vandreture. I kan også tage en køretur i hestevogn, som er en af Dyrehavens aktiviteter i sommerhalvåret. Dyrehaven rummer også et væld af fortidsminder som gravhøje, dysser og stenkister. I Dyrehavens sydlige udkant ligger desuden verdens ældste forlystelsespark, Bakken.

Dermed kan I tage direkte fra et af Danmarks smukkeste steder til en af landets mest populære turistattraktioner. Noget der er kendetegnende for mange af Danmarks flotte naturoplevelser: Variationen og muligheden for at forme jeres udflugt præcis efter jeres interesser og dét, I holder af at opleve sammen.

Læs mere om Dyrehaven i Lyngby

Smukt sted ved havet

Skriv en kommentar