Øferie i Danmark: 9 danske øer, der er et besøg værd

Overvejer I at lade passet ligge i skuffen og i stedet holde ferie hjemme i dejlige Danmark?

Danmark har faktisk en hel del at byde på, og der er rig mulighed for at planlægge en romantisk staycation inden for landets grænser.

I kan fx tage på øferie eller øhop i Danmark og opleve unik kultur, seværdigheder og vaskeægte ø-stemning.

Der er mere end 70 øer i Danmark, der er befolkede (og 406 i alt!), og herunder har vi udvalgt 9 af de mest ferievenlige øer – perfekt til sommerferie. Overvejer at tage på øferie i Danmark, er I landet det helt rette sted.

Her guider vi jer nemlig til:

 • Transport/færge
 • Seværdigheder
 • Overnatning
 • Spisesteder

Hæng på og få inspiration til den næste partur, når vi går på opdagelse i 9 dejlige, danske ferieøer.

1.  Ærø

Ærø er en af de mange små øer i Danmark, hvor der er skruet helt op for charmen – og det gør Ærø ved Fyn til en oplagt destination for jeres ø ferie i Danmark.

Ærø er først og fremmest et naturskønt sted, hvor I kan trække vejret helt ned i maven, lade skuldrene sænke sig og nyde kvalitetstid med hinanden i smukke omgivelser. På Ærø kan I sove, spise, slappe af og opleve – og det er nemt at skræddersy en øferie på Ærø, der passer til jeres behov og interesser. Uanset om det er vandreture, cykling, fiskeri, hyggelig byvandring eller noget helt femte. Der er desuden rig mulighed for at gå på restaurant og hyggelige caféer.

Transport:

 1. Færger: Svendborg – Ærøskøbing, Fynshav – Søby, Rudkøbing – Marstal, Faaborg – Søby og Birkholmposten.
 2. Tag Ærø-bussen gratis hele året: Bussen kører rundt på hele Ærø, så I nemt kan opleve hele øen.
 3. Tag flyet til og fra Ærø eller se det hele lidt fra oven med Starling Air.

Seværdigheder:

 1. Cykling i de ærøske alper: Oplev Ærø fra sine bedste sider og kom helt tæt på naturen. Ærø er oplagt til cykelferie, hvor der er mange forskellige ruter med og uden bakker.
 2. Museer: Ærø byder på mange forskellige museer som Marstal Søfartsmuseum, den sidste hertugelige gård Søbygaard, Ærø Museum og Det Gamle Værft.
 3. Rundvisning og ølsmagning på Ærø Bryggeri: Oplev en spændende rundtur på Ærøs helt eget bryggeri – og få smagsprøver på de mange, spændende øl.

Overnatning:

 1. Andelen Guesthouse: Kåret som Fyns bedste cykelovernatning i 2020 og placeret i skønne omgivelser i hjertet af Ærøskøbing.
 2. Arnfeldt Hotel & Restaurant: Lille, charmerende hotel midt i eventyrbyen Ærøskøbing.
 3. Badehotel Harmonien. Ligger i centrum af Ærøskøbing med strand og grønne områder lige uden for døren.
 4. I kan også bruge Airbnb eller leje et hyggeligt sommerhus i rolige, smukke omgivelser

Spisesteder:

 1. Arnfeldt Hotel & Restaurant: Lækre retter lavet på lokale råvarer samt intim og gæstfri stemning. Restauranten ligger i hjertet af Ærøskøbing.
 2. Spiseriet Ærø: I hjertet af Ærøskøbings gamle bydel ligger Spiseriet Ærø, der byder på autentisk atmosfære, en hyggelig gårdhave og mad fra det klassiske køkken – med et moderne tvist.
 3. Café Den Gamle Købmandsgaard: Serverer hjemmelavet mad af økologiske, lokale råvarer. Det perfekte stoppested mellem oplevelse i Ærøskøbing.

2. Anholt

Anholt er en lille dansk ø i Kattegat – og den er en oplagt destination for en romantisk øferie i Danmark. Anholt byder på hav, klitter, endeløse strande, åbne vidder og højt til himlen. Anholt har en helt unik fauna og flora, og øen er særligt kendt for at have Europas største lavhede, Ørkenen – et af de mest unikke naturområder i Danmark, der i den grad er turen værd.

Anholt er mildest talt naturskønt, og udover at have en fantastisk stjernehimmel, byder Anholt på fantastisk plante- og dyreliv, der sætter de perfekte rammer for jeres øferie i Danmark.

Transport:

Færge fra Grenaa til Anholt. Turen tager cirka 3 timer – og husk at booke mindst én overnatning, da færgen ikke sejler retur samme dag.

Seværdigheder:

 1. Ørkenvandring: Oplev Anholts unikke lavhede på tæt hold på vandretur gennem Ørkenen, hvor du vil opleve imponerende vidder, sjældne planter og et rigt dyreliv.
 2. Vandsport: Der er rig mulighed for aktiv ferie i og på vandet. Lej kajak, et SUP-board eller snorkeludstyr og gå på opdagelse langs kysten.
 3. Anholt Lystbådehavn: Uanset om du selv sejler ind eller bare gerne vil opleve god stemning og flotte skibe, er Anholt Lystbådehavn en oplagt seværdighed at slå et smut forbi.

Overnatning:

 1. Novasol Anholt: Lej et hyggeligt sommerhus gennem Novasol på Anholt.
 2. Anholt Camping: Placeret i naturskønne omgivelser finder du Anholt Camping, hvor I får direkte adgang til en af landets bedste sandstrande. Medbring selv campingvogn eller telt, eller lej campingvogn eller hytte.
 3. Anholt Kro: På Anholt Kro er en overnatning på et af deres værelser altid inkl. stor morgenmad – med mulighed for at smøre en madpakke til dagen. Der tilbydes også ophold uden fuld pension. Perfekt til øhop i Danmark.

Spisesteder:

 1. Spiseriet Anholt: Spiseriet Anholt er både spisested og bar, så I kan få slukket både appetit og tørst med lækre mad- og drikkevarer med skøn udsigt til vand og strand.
 2. Anholt Kro: Her får I en kro, som man kender den bedst – med restaurant og værtshus i ét. Køkkenet byder på traditionelle danske retter, og I kan samtidig leje værelser til overnatning.
 3. Algot fra havet: Algot fra havet byder på en hyggelig terrasse, skøn atmosfære og ægte fiskermiljø. Om sommeren er der også ølbar og livemusik.

3. Avernakø

Avernakø er en skøn dansk ø, der ligger i Det sydfynske øhav omkring seks kilometer fra Faaborg. Avernakø består faktisk af to forskellige øer: Avernakø og Korshavn, der tilbage i 1937 blev forbundet via en dæmning. Der er omkring 120 beboere – så der er masser af plads til både turister og fastboende.

Avernakø har to forskellige havne, campingmuligheder, ferielejligheder og lokale købmænd – men øen er bedst kendt for sit rige natur- og dyreliv, og her er der i den grad mulighed for at komme ned i tempo. Avernakø er en af Danmark små øer, og derfor er øen oplagt som en del af en øhop ferie.

Transport:

Færge fra Faaborg til Avernakø med “Faaborg III”.

Seværdigheder:

 1. Natur og dyreliv: Det, der lokker mest på Avernakø, er helt sikkert den skønne natur. Med 19 km. strandlinje med gode badestrande og fiskevande. Man kan også være heldig at spotte den sjældne klokkefrø i et af de enkelte vandhuller.
 2. Avernakø Kirke: Avernakø har en spændende kirkehistorie, og den historiske Avernakø Kirke er i den grad et besøg værd.
 3. Lystbådehavn: Både Avernak og Korshavn har skønne og hyggelige lystbådehavne.

Overnatning:

 1. Ferielejligheder: Der er skønne ferielejligheder på Avernakø som fx Skipperstedet.
 2. Sommerhus: I kan også leje jeres eget sommerhus til jeres øferie på Avernakø.
 3. Avernakø Landhotel: oplev livet på landet på øens nedlagte skole, hvor der over 30 senge, restaurant og gårdbutik.

Spisesteder:

 1. Havnecaféen: I Avernak By ligger den hyggelige Havnecaféen, hvor I finder både hygge og en lækkert menukort at gå ombord i.
 2. Avernakø Landhotel: På Avernakøs gamle skole ligger nu Avernakø Landhotel, hvor I på hotellets restaurant kan få stillet sulten, så I igen er klar til eventyr på øen.

4. Fanø

Fanø ligger i Vesterhavet næsten lige ud fra Esbjerg, hvor der er rig mulighed for at opleve brede sandstrande og Vesterhavets helt særlige stemning og friske vinde. Fanøs helt store attraktion er deres hvide, mere end 1 km brede sandstrand – men Fanø har meget mere at byde på en lækre strande.

Fanø byder eksempelvis på et rigt dyreliv, mulighed for at finde rav og Fanøs helt egen nationalpark, Vadehavet, der er på UNESCO’s verdensarvliste. I kan både planlægge øhop i Danmark med en tur forbi Fanø og planlægge en hel sommerferie på Fanø med tid til både oplevelser og afslapning.

Transport:

Færge fra Esbjerg til Fanø. Rejsetid omkring 12 minutter med mulighed for at medbringe bilen.

Seværdigheder:

 1. Fanøs internationale dragefestival: Fanø er kendt som et af verdens bedste steder at flyve med drage, og derfor er det oplagt at planlægge ferien efter den årlige drageflyvningsfestival, hvor 5000 drageflyvere mødes.
 2. Sønderhodag: D. 3. søndag i juli afholdes der brudefest i Sønderho, hvor der er gudstjeneste, optog med musik og en helt unik brudefest ved den gamle mølle.
 3. Strandsejlads: De brede strande på Fanø er perfekte til strandsejlads, hvor I fx kan tage en actionfuld tur langs stranden i en blokart; et trehjulet fartøj med sejl.

Overnatning:

 1. Danibo sommerhusudlejning på Fanø: Book et sommerhus til jeres ferie via Danibo, som er Fanøs største udlejer af sommerhuse, feriehuse og ferielejligheder.
 2. Admiral Strand Feriehuse: Byder på skønne feriehuse klos op ad stranden, så I aldrig er langt fra en badetur eller romantisk gåtur langs vandet.
 3. Kellers Badehotel og Spisehus: Skru op for romantik og god mad på Kellers, der ligger få hundrede meter fra Vesterhavet.

Spisesteder:

 1. Rudbecks Fanø: Restaurant med styr på gode råvarer og klassiske retter med et tvist. Prøv fx deres tapas eller klassiske smørrebrød.
 2. Restaurant Ambassaden: Få en kulinarisk madoplevelse på Ambassaden, hvor I kan få lækre lokale råvarer, der er kokkereret til UG.
 3. Stoppestedet: Stoppestedet er ingen klassisk grillbar – og kommer I forbi, må I ikke snyde jer selv for deres fantastiske stjerneskud.

5. Bornholm

Bornholm er en oplagt destination for jeres øferie i Danmark, og derfor er den danske ø oplagt at have med i jeres overvejelser, når sommerferien skal planlægges. Bornholm byder blandt andet på helt unik natur, der ikke findes lignende andre steder i landet – og sommer på Bornholm er bare noget ganske særligt lige fra Folkemøde til kunsthåndværk og fantastisk natur.

Trænger I til at komme lidt væk hjemmefra, er Bornholm et oplagt bud på en øferie i Danmark, hvor I kan sammensætte en skøn ferie lige efter jeres hoved. Bornholm er blandt andet kåret til en af Europas bedste ferieøer, og et ophold på Bornholm bør I altså ikke snyde jer selv for.

Transport:

 1. Bornholmslinjen fra Ystad (1 time og 20 minutter) eller København (3 timer)
 2. Flyv med DAT fra CPH (København-Kastrup) til Rønne (35 minutter) eller fra Midtjylland, Aalborg eller Billund (cirka en time)
 3. *Om sommeren kan du flyve til Bornholm fra Århus, Berlin og Sønderborg.

Seværdigheder:

 1. Hammershus Slotsruin: Mærk historiens vingesus på Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin – og Bornholms mest besøgte seværdighed.
 2. Østerlars Rundkirke: Østerlars er Bornholms største og ældste rundkirke. Kirken er bygget omkring 1150, og den er et imponerende syn, der helt sikkert skal opleves på jeres øferie.
 3. Opalsøen: Er der én ting, I bare skal opleve, er det Opalsøen på Bornholm, der tidligere var et industrielt stenbrud med i dag er en smukt naturområde.

Overnatning:

 1. Hotel Allinge: Et af Bornholms ældste hoteller, hvor I kan få stillet sulten og lade op til jeres bornholmske eventyr. Hotellet har en smuk og central placering i Allinge.
 2. Nexø Hostel: Vil I gerne opleve Bornholms østlige badestrande, er det oplagt at booke overnatning på Nexø Hostel, der samtidig er en oplagt overnatning til cykelferien.
 3. Hotel Hammersø: Ferie for voksne på toppen af Nordbornholm, hvor hotellet er omgivet af smuk natur fra alle sider og en udsigt, der med garanti kan tage pusten fra jer.

Spisesteder:

 1. Restaurant Kadeau Bornholm: Her kan du få en vild smagsoplevelse med lokale råvarer som fisk, kød, grøntsager, æg mejeri, mel, olie, honning og øl – alt sammen fra Bornholm.
 2. Ekkodalshuset: Kendt for sine tarteletter og hyggelige musikoplevelser.
 3. Lassens Restaurant: Restaurant på Stammershalle Badehotel, hvor I ikke bare får lækker mad – I får også direkte udsigt til Bornholms nordøstkyst.

6. Samsø

Gå i Lars Boms fodspor og oplev fantastiske Samsø på jeres øferie i Danmark, hvor der er rig mulighed for at se smuk natur, tage på cykelferie og opleve lokal kunst, kultur og gourmet.

Samsø ligger i Kattegat, og der er omkring 3.682 faste beboere på øen – men bare rolig, der er masser af plads til jer som turister. Samsø er oplagt til øhop i Danmark, men der er også rigeligt med oplevelser og seværdigheder til, at I kan planlægge hele jeres sommerferie på Samsø. Som en af de små danske øer byder Samsø nemlig på kultur en masse såvel som et rigt natur- og dyreliv.

Transport:

Færge fra Kalundborg – Ballen samt færge fra Århus til Sælvig. Færgerne sejler fra morgen til aften, så I kan tage frem og tilbage samme dag.

Seværdigheder:

 • Nordby: En af Samsøs mest charmerende byer er Nordby, hvor I kan se gadekæret, bindingsværkshusene, stokroser og det lille miniaturefyrtårn, der emmer af charme og romantik.
 • Verdens største labyrint: Det lyder måske som noget for børn, men det er i den grad også underholdning for voksne, hvor I skal svare på spørgsmål for at finde ud.
 • Samsø bær: Tag ud i markerne, oplev produktion og smag de mange forskellige lækre Samsø bær.

Overnatning:

 1. Flinchs hotel: Lyse og store dobbeltværelser med eget bad og toilet i charmerende omgivelser.
 2. Hotel Strandlyst: Fantastisk udsigt og luksuriøst strandhotel i Ballen.
 3. Vadstrup 1771: Et familiedrevet sommerhotel, der ligger midt på øen i naturskønne omgivelser.

Spisesteder:

 1. Samsø Madsnedkeri: Stemningsfuld restaurant, der byder på smagsoplevelser i verdensklasse.
 2. Brundby Hotel og Restaurant: Kendt som Danmarks eneste Rockhotel, der tilbyder måde overnatning, restaurant, koncerter og underholdning.
 3. Ballen Badehotel: Beskrevet i White Guide som “Samsøs bedste bud på gourmet” med skiftende menuer tilpasset hver sæson.

7. Langeland

Er I ved at planlægge sommerferien i Danmark? Så er det værd at overveje, om ferien måske skulle gå til den danske ø Langeland. Her er der nemlig spændende naturoplevelser i vente – og hvis du elsker naturen og alt, den har at byde på, er det værd at overveje øferie på Langeland i det Sydfynske Øhav.

I kan tage på en af de smukke vandreruter, opleve en lang række spændende attraktioner og måske få et glimt af Langelands vilde heste. Og med en kystlinje på 152 km skulle det også være muligt at få en dukkert i sommervarmen.

Transport:

 1. Færge fra Spodsbjerg-Tårs
 2. Færge fra Rudkøbing til Strynø
 3. Færge fra Rudkøbing til Marstal

Seværdigheder:

 • TICKON: Tranekær internationale Center for Kunst og natur, hvor I kan gå en skøn tur i den smukke Tranekær Slotspark og opleve international såvel som lokale kunstinstallationer og kunst i samspil med naturen.
 • Medicinhaverne i Tranekær: Gå en tur i den store medicin-botaniske park, hvor der er knap 650 forskellige planter. Det er Nordeuropas største samling af medicinplanter.
 • Koldkrigsmuseum Langelandsfort: Det velbesøgte Koldkrigsmuseum sender jer en tur igennem historien.

Overnatning:

 1. Glamping: Romantik, natur og en smule luksus. Prøv Tiki Camp, som er Danmarks første glampingplads eller Ristinge Glamping.
 2. Hotel Skandinavien: Et hyggeligt byhotel i hjertet af Rudkøbing.
 3. Tranekær Slotskro: Midt i slotsbyen Trankær, omgivet af skøn natur er der skruet helt op for hyggen på Slotskroen.

Spisesteder:

 1. Generalen: Smukt placeret i Tranekær finder I Generalen, der serverer klassiske retter med et tvist i en hyggelig atmosfære.
 2. Restaurant Kaos: Her kan I få både frokost og aftensmad med smag af det danske og det franske køkken.
 3. Kædeby Caféen: Den ser måske ikke ud af meget, men så snart du træder ind ad døren, kan du dufte friske fisk og skaldyr, der nok skal få tænderne til at løbe i vand.

8. Fur

Er Fur måske Danmarks skønneste ø? Det er der kun én måde at finde ud af – ved at tage på øferie i Danmark på Fur. Fur er en af de små danske øer, og den lille Limfjordsø ligger små 4 minutter fra Salling.

Selvom øen ikke er langt fra fastlandet, mærker man straks en anden stemning, når man sætterne fødderne på øen. Her kan I opleve storslået natur, kunst og hyggelige gallerier, smage på lokale øl i verdensklasse eller måske gå på fossiljagt? Tag på øhop i Danmark og slå et smut forbi Fur – eller hiv en uge ud af kalenderen og få alle oplevelserne på Fur med.

Transport:

Færge fra Branden i Salling til Fur (4 minutters rejsetid, sejler hvert kvarter)

Seværdigheder:

 1. Fur Bryghus: Oplev Fur Bryghus, et mikrobryggeri på Fur, hvor I kan smage på de forskellige øl og være heldig at opleve en koncert også.
 2. Geolog for en dag: Tag på fossiljagt i øens unikke moler, hvor  kan finde fossiler fra mange forskellige dyr og planter.
 3. Fur Kunst: Der er mere end 20 atelierer og værksteder på Fur, hvor I kan opleve smykkedesign, keramikværksted, malerier, skulpturer og meget andet.

Overnatning:

 1. Shelter: Kom tæt på naturen og hinanden i et af de mange smukt placerede shelters på Fur. Perfekt til cykel- eller vandreferien.
 2. Fur Færgekro og overnatning: Her kan I sove trygt og godt og vågne op til lækker morgenmad med udsigt over havn og fjord.
 3. B&B På Herrens Mark: Hyggelig bed and break fast, hvor I kan leje dobbeltværelser med egen indgang.

Spisesteder:

 1. Fur Bryghus: Her kan I få godt til ganen i form af både vådt og tørt.
 2. Café Herrens Mark: Smuk udsigt fra caféen, hvor I kan få klassiske caféretter.
 3. Restaurant Raakilde: Klassiske danske retter og måske Danmarks største stjerneskud.

9. Læsø

Uanset om det er sommerferie eller noget andet, I planlægger, er det værd at overveje at planlægge øferie i Danmark på Læsø. Her er der rigt dyreliv, gastronomiske madoplevelser og spændende aktiviteter året rundt. Og så er der masser af plads og tid til, at I kan komme helt ned i gear og nyde ro og stilhed.

Læsø er kendt for salt og generelt lokale råvarer, hvor den gode kvalitet er i højsædet – derfor er der også mange hyggelige gårdbutikker, der i den grad er et visit værd.

Transport:

Læsøfærgen fra Frederikshavn til Læsø. Rejsetid cirka 90 minutter.

Seværdigheder:

 1. Læsø Salt: Se (og smag!), hvordan de på Læsø Saltsyderi producerer salt som i gamle dag.
 2. Læsø Kur: Forkæl jer selv med en tur på Læsø Kur, hvor der er spabehandlinger for både krop og sjæl.
 3. Læsø Museumsgård: Besøg en af de fem lokaliteter, Læsø Museum har rundt omkring på øen, se de smukke stråtækte huse og bliv klogere på historien.

Overnatning:

 1. Strandgaarden Badehotel: Strandgaarden er et helt unikt badehotel med stråtækte tage kun 150 meter fra vandet.
 2. Hotel Havnebakken: Her får I ro og en afslappet, venlig atmosfære i skønne omgivelser kun 50 meter fra Kattegat.
 3. Østergaard Kultur B&B: Fald til ro i de skønne omgivelser på Østergård, som er en gammel læsøgård fra slutningen af 1700-tallet.

Spisesteder:

 1. Læsø Spisehus: Gå på opdagelse i et spændende menukort, der blandt andet byder på hjemmelavede charcuterivarer fra deres eget røgeri.
 2. Storhaven Læsø Café: Køl ned med en Læsø Is, prøv hjemmebag fra egen mølle eller nyd en kop kaffe, før I går på opdagelse i den hyggelige gårdbutik.
 3. Havnebakken: Nyd jeres mad med fantastisk udsigt over havet.

Oplev Danmark fra sin bedste side – mens I nyder tid med hinanden

På ferie i skoven i Danmark

Danmark er bare dejligt om sommeren, og hvis I overvejer at blive hjemme fra jeres sommerferie eller bare trænger til en forlænget weekend, er det oplagt at overveje at tage på øferie eller øhop.

Og om I ender på nogle af de ni øer, vi har gennemgået her, er selvfølgelig op til jer – der er trods alt mere end hundrede øer at vælge mellem!

Dansk solnedgang

Skriv en kommentar