Bliv (meget) klogere på en parterapeut uddannelse

Har du oplevet alt for mange brud i vennekredsen? Set skønne, elskelige mennesker som slider på deres parforhold, og ville du ønske du kunne hjælpe dem? Eller måske vil du gerne være bedre til at se de usunde mønstre i dit eget parforhold.

Det er nogle af de årsager, som kan motivere folk til at tage en parterapeut uddannelse. Hvis du gør dig nogle af de tanker, kan det være, at du er klar til at skifte karrierespor eller har lyst til at udvikle dig ved at tage en parterapeut uddannelse.

Og du kan være ganske rolig, du behøver ikke at ligne Joan Ørting eller have en personlighed som Carl-Mar Møller for at være parterapeut. Det er for alle, som er interesserede i samliv og relationer og mennesker generelt.

Der er brug for parterapi i Danmark

I gamle dage sagde man ja til at gå igennem tykt og tyndt sammen med sin partner, og det er stadig idealet for mange, men det er samtidig også udfordrende at få til at fungere i en travl hverdag, hvor man hele tiden er ’på’. Karriere, fritid og familieliv kræver alt sammen tid og pleje for at kunne gå op i en højere enhed, og parforholdet kan lide under hele det logistiske puslespil, der foregår til daglig. Pludselig går det hele op i vasketøj og hverdag, og gnisten er væk. Alle de her krav om at præstere på alle fronter går ikke væk, så der er et konstant behov for uddannede eksperter, som kan hjælpe forholdet på ret køl igen.

Hvad vil det sige at være parterapeut?

Som parterapeut hjælper du par i krise.

Hjælp andre med at få kærligheden til at blomstre igen

Det kan være ved at spotte uheldige mønstre i parforholdet, hjælpe til en bedre kommunikation eller til at finde frem til de sider hos parret, som de blev forelskede i hos hinanden, dengang de mødtes. Det tager ofte en række samtaler, før begge parter kan begynde at forstå og dernæst ændre på usunde mønstre i parforholdet.

Parterapeuter tilbyder både parsessioner, hvor begge parter prøver at finde ud af, hvor det går skævt, samt individuelle samtaler hvor manden og kvinden kan arbejde med dem selv.

Hvad er en parterapeut uddannelse?

Der er mange udbydere af parterapeut uddannelser, og nogle sexolog uddannelser kombinerer en uddannelse til sexolog med en uddannelse som parterapeut. Det giver ofte en meget helstøbt forståelse for de udfordringer, vi mennesker løber ind i, når vi elsker et andet menneske, og der kommer ting i vejen.

Nogle udbyder kurser over en længere periode, så uddannelsen kan tages ved siden af et fuldtidsjob og andre forpligtelser. I andre tilfælde kan man vælge et mere intensivt forløb, hvor man går i skole næsten hver dag og over flere semestre.

Uddannelsen kan blandt andet tages i flere af de store danske byer; København, Århus, Odense mv. Så vidt vi ved, kan man ikke tage den som et online fjernstudie.

Hvad lærer man på uddannelsen?

Du vil både få indsigt i dig selv og andre på uddannelsen

I forhold til de fleste andre uddannelser fokuserer uddannelsen til parterapeut meget på den studerende. Vær forberedt på at lære dig selv bedre at kende og at dykke helt ind i de dybeste hjørner og kroge af sindet. Under en del af uddannelsen vil du arbejde terapeutisk med dig selv både gennem egenterapi og i gruppesessioner. Det er almindeligt anerkendt, at man bliver en bedre terapeut, hvis man har arbejdet med egne mønstre, vaner og forskellige sider af sig selv. Så er du bedre klædt på til at se og håndtere dem hos andre.

Fagene kan handle om den gode anerkendende kommunikation, om psykologi og om sex og samliv, så du får en bred viden og redskaber til at håndtere en krise i parforholdet. Når det handler om mennesker, er der ikke noget, som er ens for alle, derfor er det vigtigt, at du har en bred palette til at hjælpe med at løse problemer mellem to mennesker.

Hvorfor tage uddannelsen?

Et dårligt ægteskab rammer også børnene

Det er ikke kun forældrene du hjælper – du hjælper også deres børn

De fleste, som vælger at læse til parterapeut, gør det primært, fordi de er drevet af lysten til at hjælpe par med at løse deres problemer og blive sammen trods svære tider og kriser i parforholdet. Med en styrket viden om relationer, kommunikation og de skæve mønstre, man nemt kan falde ned i som par, er det givende at kunne hjælpe strandede parforhold på ret køl igen gennem samtaler og terapeutisk rådgivning.

Nogle vælger også at skifte karrierespor, og her er parterapeut uddannelsen et tilbud, der kan bygges ovenpå en anden uddannelse, uanset hvad du har beskæftiget dig med før. Og så indeholder uddannelsen også en stor portion selvudvikling. Du kommer til at arbejde med dig selv og får redskaber til at udvikle dig og forstå dine egne handlemønstre bedre.

Du skal tage en parterapeut uddannelse hvis…

  • Du gerne vil hjælpe andre medmennesker der har ondt i kærligheden
  • Du trives i et selvstændigt job med stor frihed
  • Du gerne vil gøre en forskel i livet
  • Du ønsker mere indsigt i mennesket og dets indre

Hvem kan tage uddannelsen?

De fleste uddannelser og kurser koster penge. Hvis du ikke har andre uddannelser, kan du som regel få hele eller dele af uddannelsen betalt. Men vær opmærksom på at uddannelsen skal være godkendt. Parterapeuter trækker ofte meget på egen erfaring sammen med den professionelle erfaring, man får gennem kurset, derfor er gennemsnitsalderen ofte højere end på andre uddannelser. Men som sagt er uddannelsen åben for alle uanset alder og erfaring. Det vigtigste er, at du er interesseret og motiveret.

Hvordan kan jeg bruge parterapeut uddannelsen?

Som uddannet parterapeut kan du starte din egen forretning. Du kan begynde at få dine egne klienter og hjælpe par til at finde gnisten i deres parforhold. Der er brug for parterapeuter over hele landet, så uanset hvor du er bosat, kan du bruge din ekspertise.

Hvis du har plads hjemme, kan du endda indrette din forretning der. Det er godt med hjemlige, afslappede omgivelser, men det virker alligevel mest professionelt, hvis du kan dedikere et helt værelse til at modtage klienter og have samtaler. Indretningen bør være neutral hjemlig, sådan at alle føler sig godt tilpas. Du kan også leje et kontor eller hyggeligt lokale et sted i nærheden, hvor det er let for dine klienter at komme.

Hvor finder jeg mere information?

Her på hjemmesiden kan du finde en masse information om parterapi. Det er målrettet par, som har udfordringer i parforholdet, men hvis du klikker rundt, kan du også få et indtryk af, hvilke problemer parrene kan have, du kan kigge på forskellige parterapeuters hjemmesider og se, hvordan de præsenterer sig selv, og de ydelser de tilbyder. Ønsker du informationer om pris, så anbefaler vi, at du kontakter flere forskellige udbydere.

Vi håber, at vi har givet dig ny viden om en parterapeut uddannelse!

Brænder du for at hjælpe andre? Så tag en parterapeut uddannelse

Glæden er stor når man hjælper andre på rette vej