Ulykkelig kærlighed

De færreste går gennem livet uden på et tidspunkt at opleve ulykkelig eller ugengældt kærlighed. De fleste stifter endda bekendtskab med det allerede i de tidlige teenageår, hvor følelserne relativt hurtigt fortager sig, selvom det gør ondt, mens det står på.

Mange oplever dog også ulykkelig kærlighed som voksne. Her kan følelserne stikke dybere og være svære at bearbejde. Kærlighed lader sig nemlig ikke tæmme og det er svært at rumme sine følelser, hvis der ikke er nogen til at tage imod dem.

Det er da også netop det helt centrale i ulykkelig kærlighed: Ugengældt kærlighed, man ikke kan få afløb for.

Sådan opstår ulykkelig kærlighed

Svigt i parforhold

Grundlæggende opstår ulykkelig kærlighed af to årsager. Der kan selvfølgelig være koblinger imellem de to – og forløbene variere. Generelt findes årsagen til den ugengældte kærlighed dog i en af to ting:

Du er blevet forladt

Du har indledt et forhold – eller har haft et længere et af slagsen – men vedkommende forlader dig. Enten fordi kærligheden er blevet ugengældt eller vedkommende har fundet en anden.

Du er blevet afvist

Du har mødt en anden, som har fejet benene væk under dig – men vedkommende deler ikke dine følelser. Måske vil han eller hun ikke ses igen eller ønsker at nøjes med et venskab. Det kan også være, du slet ikke har konfronteret vedkommende med dine følelser, men omstændigheder gør et forhold umuligt. Måske fordi vedkommende er optaget.

Følelserne er de samme

Uanset hvilken type af ulykkelig kærlighed der har ramt dig, er følelserne dog de samme: Sorg, tristhed og måske en smule frustration over ikke at kunne ændre ved tingenes tilstand. Samtidig er følelsen af kærlighed og varmen i kinderne der stadig.

Derfor kan man som ramt af ulykkelig kærlighed nemt føle sig en smule rundt på gulvet.

Hvordan kommer man over ulykkelig kærlighed?

Fest og farver

Vejen ud af ulykkelig kærlighed kan synes lang og uoverskuelig. Især hvis personen du har følelser for, er en del af din daglige omgangskreds. Det er dog muligt, og i langt de fleste tilfælde vil du – når du er kommet ud på anden side – have glemt det meste.

 

Her får du en række gode råd til hvordan du kommer over kærestesorger og ulykkelig kærlighed.

Acceptér at du er ked af det – og giv dig selv lov til at være det

Man kan ikke styre sine følelser og at acceptere netop dét, er et vigtigt skridt til at komme igennem den triste periode med ugengældt kærlighed. Du kan med andre ord ikke selv gøre for, du har forelsket dig i præcis dén, du har. Det er heller ikke din skyld, at vedkommende ikke gengælder dine følelser.

Det er derfor helt OK, at du er blevet forelsket og det er også OK at være ked af det. Dine følelser er jo reelle, uanset hvad andre måtte synes eller de sociale spilleregler foreskriver.

Tal om det

Det er altid rart at få talt om tingene med venner eller veninder. De kan ofte hjælpe med at sætte tingene i perspektiv.

Har du mulighed for at tale med den person du er forelsket i om din tristhed, kan det i nogle tilfælde være en hjælp. Selvom man er blevet afvist, kan der nemlig stadig ligge noget anerkendelse som menneske i at blive hørt.

Hold det dog til et minimum og så vidt muligt en enkelt samtale eller skriftlig dialog. Ellers risikerer du hele tiden at rippe op i følelserne og målet er at få lagt låg på den ulykkelige kærlighed. Ikke at fodre den.

Undgå at pine dig selv

Kan du undgå vedkommende, der er årsagen til din ulykkelige kærlighed, kan det være nemmere at komme videre. Ved ikke at skulle se vedkommende eller forholde sig til ham eller hende, kan man nemmere glemme den ugengældte kærlighed.

Hvis det gør dig mere ked af det end glad at følges på for eksempel de sociale medier, så fjern forbindelsen. Så bliver du ikke mindet om vedkommende eller falder for fristelsen til at dvæle ved billeder eller andet.

Der er ikke noget galt med dig

Det kan være nærliggende at granske dig selv for årsager til, at forelskelsen eller kærligheden ikke er gengældt. Det er der dog ingen grund til. Det er nemlig ikke dig, der er noget galt med – det er kombinationen af dig og din udkårne, der ikke er optimal. Det kan man ikke gøre noget ved.

Måske kender du det også fra dig selv: Det er ikke alle mennesker du møder, du har lyst til at være i et forhold med. Ikke fordi der er noget galt med dem, men fordi de ikke er de rigtige for netop dig.

Få hjælp til at håndtere ugengældt kærlighed

At leve i et åbent forhold

Det er svært at komme gennem livet uden at opleve en form for ugengældt kærlighed. Oplever du gang på gang at du nemt bliver forelsket – og efterfølgende så ulykkelig at det påvirker din hverdag – kan du dog føle dig begrænset af dine stærke følelser.

Måske bunder din evne til hurtigt at forelske dig, og din manglende evne til at håndtere en afvisning uden at blive dybt ulykkelig, måske i noget ubearbejdet. Her kan det være en god hjælp at opsøge en terapeut, der kan guide dig igennem dine følelser.

På den måde kan du måske forebygge de gentagne, og for dit selvværd destruktive, tilfælde af ulykkelig kærlighed. Bliver du bedre til at slippe dine ulykkelige kærlighedsrelationer, bliver der således også plads til en ny på sigt.

Skriv en kommentar