Fordele og ulemper ved et langdistanceforhold

Kærligheden kan sagtens trives og blomstre på trods af afstand og mange har i dag et langdistanceforhold.

I dag hvor mange finder kærligheden gennem online dating sider, er antallet af langdistanceforhold endda formentlig steget. Pludselig bliver det nemlig let at forelske sig i en person, der bor et andet sted i Danmark.

Årsagerne til et langdistanceforhold kan dog være mange. Måske er der i studieårene brug for at flytte til hver sin ende af landet i en periode. Det kan også være, man har fundet kærligheden i udlandet og derfor ikke har mulighed for at se hinanden på daglig basis.

Nogle langdistanceforhold opstår også, når en mand har brug for afstand i hverdagen for at kunne trives – eller en kvinde værner om sin alenetid.

Er et langdistanceforhold noget for jer?

For manges vedkommende er et langdistanceforhold en midlertidig løsning, indtil man som par har mulighed for at flytte tættere på hinanden, eller måske endda under samme tag.

For andre er valget om et langdistanceforhold bevidst og tænkt som en permanent måde at have et forhold på. Ganske enkelt fordi de trives bedst med en hverdag alene og i stedet nyder den intensitet, der er i at ses relativt sjældent.

Uanset hvorfor, er der både fordele og ulemper ved at have et langdistanceforhold. Om det er noget for jer, kan denne artikel hjælpe jer med at afklare.

5 fordele ved et langdistanceforhold

Par på luksus weekendophold

Selvom det kan lyde som ubehageligt og trist at skulle leve i et langdistanceforhold, er der dog masser af fordele ved at være kærester på denne måde. Nogle af fordelene er endda samtidig de vigtigste ting i et forhold generelt.

1. I bevarer nemmere gnisten i forholdet

Når I ikke ser hinanden på daglig eller ugentlig basis, er det nemmere at bevare gnisten og spændingen i forholdet.  Både i kommunikationen under jeres adskillelsesperioder, hvor der er grobund for masser af flirt – og når I efterfølgende forenes igen.

2. Jeres tid sammen bliver mere intens

I bliver bedre til at udnytte tiden sammen optimalt, fordi den er begrænset. Jeres forhold har derfor mulighed for at blive både spændende og indholdsrigt, når I ses. Lange dage på sofaen med hver sin smartphone bliver således dømt ude. Til fordel for gode oplevelser sammen og masser af nærvær.

3. I får plads til at være jer selv

Nogle trives godt med at være sammen hele tiden, men der er også mange mennesker, der rent personlighedsmæssigt har brug for alenetid. Er du eller din partner en af dem, er et langdistanceforhold fyldt med mulighed for netop dét.

4. Masser af tid til venner, veninder og fritidsaktiviteter

En af de ting der typisk nedprioriteres, når man får en kæreste, er venskaber, fritidsaktiviteter og byture, fordi man i stedet bruger fritiden sammen som par. Med et langdistanceforhold får I fremadrettet masser af tid til alle de ting, I også nød at gøre før.

5. Jeres forhold kan blive endnu dybere

Når man ikke ses hver dag, skabes nærværet i forholdet gennem beskeder og opkald. Det tvinger jer til rent faktisk at tale sammen – i modsætning til i et traditionelt forhold, hvor man ofte ender med at se film og serier, i stedet for at lære hinanden bedre at kende gennem dybe samtaler. I et langdistanceforhold er samtalen derfor helt central.

5 ulemper ved et langdistanceforhold

Par er uvenner

Et forhold på afstand kræver samtidig noget af jer begge og ulemperne ved et langdistanceforhold er derfor også til at få øje på.

1. Kærligheden er afhængig af den løbende kontakt

Selvom I elsker hinanden, har kærligheden stadig brug for at blive plejet. Derfor er den daglige kontakt via beskeder eller opkald for mange vigtig – og det kræver dedikation fra begges sider. Er man hverken til at tale i telefon eller SMS’e kan et langdistanceforhold således blive vanskeligt.

2. Jalousien kan have gode vilkår

Når man ikke ser hinanden hver dag, og ikke kender hinandens dagligdag, er der mange ubekendte faktorer. Et langdistanceforhold kræver derfor stor tillid til hinanden og har I ikke den – eller er en af jer tilbøjelige til at være jaloux – kan et forhold på afstand blive ubehageligt for begge parter.

3. Et langdistanceforhold kræver dedikation

Hvis jeres langdistanceforhold skal fungere, har det brug for opmærksomhed ligesom ethvert andet forhold. Fordi I ikke ses og på dén måde bliver mindet om hinandens eksistens, kræver det en mere aktiv indsats at fornemme hinandens følelser. Derfor skal der dedikeres planlagt tid til partneren dagligt for at ingen føler sig forsømt, glemt eller overset.

4. Kommunikationen skal fungere

Fordi I ikke sidder overfor hinanden, er I begge afhængige af at kunne kommunikere hensigtsmæssigt og åbent. Man kan ikke se et trist ansigt gennem telefonen eller aflæse hinandens kropssprog – og derfor kan der nemt opstå misforståelser eller tvivl om, hvordan i hver især har det eller føler.

5. I skal kunne trives alene

Et langdistanceforhold – og livet generelt – bliver en trist oplevelse, hvis en af jer har svært ved at savne og udelukkende lever på en måde, hvor tiden mellem jeres samvær blot skal overstås. Har I hver især ikke noget socialt eller aktivt liv i hverdagen, kan et langdistanceforhold således dræne psyken.

10 gode råd til et godt langdistanceforhold

Kan langdistanceforhold fungere? Uden tvivl – hvis I begge er indstillet på det. Med nedenstående 10 gode råd bliver I endda endnu bedre rustet til en hverdag hver for sig.

  1. Lav aftaler for hvordan jeres langdistanceforhold skal fungere. Så har I fælles forventninger til, hvordan tiden hver for sig kommer til at foregå og undgår dermed skuffelser. Aftal hvor ofte I skal tale sammen, hvornår på dagen – og hvor tit I skal ses.
  2. Planlæg altid næste aftale, inden I skilles. Det gør afskeden og afsavnet nemmere, fordi I ved, at I ses igen og hvor lang tid der går.
  3. Hav daglig kontakt. Kærligheden er nemmest at holde ved lige, hvis I sørger for at have kontakt dagligt. Det behøver ikke være lange samtaler, men minimum en daglig besked morgen og aften vil gavne jeres tilknytning.
  4. Kom eventuel tvivl i forkøbet. Tvivlen er mistroens og jalousiens værste fjende og når man er langt fra hinanden, kan tankerne nemt løbe løbsk. Undgå derfor så vidt muligt at sætte både dig selv og partneren i en situation, der kan misforstås.
  5. Inddrag din kæreste i hverdagen. Har man et godt indtryk af, hvordan kærestens hverdag fungerer og hvem han eller hun omgås, vil man ikke være så tilbøjelig til at blive nervøs for, hvad vedkommende laver, når I ikke er sammen.
  6. Tal om fremtiden. Måske er det planen at jeres langdistanceforhold er midlertidigt, måske er det meningen at forholdet altid skal foregå adskilt. Uanset hvad er det vigtigt, I taler om fremtiden. Det skaber tryghed i relationen og vished for, at forholdet er seriøst på trods af afstanden.
  7. Undgå konflikter når I er adskilt. Det er ubehageligt at skændes over telefonen. Både fordi I ikke kan aflæse hinandens kropssprog og fordi I ikke har mulighed for at kramme og kysse bagefter, når I begge er faldet til ro. Udsæt derfor så vidt muligt de store diskussionsemner til I ses.
  8. Husk alenetid når I ses. Det kan være fristende at have en masse spædendende planer med andre, når I ses – men husk at I mangler den vigtige tosomhed i forholdet, når I ikke ses ofte.
  9. Undgå at skjule noget. Ved at være åben og ærlig om, hvad der foregår hver for sig, skaber I øget tillid til hinanden i jeres langdistanceforhold. Det betyder ikke, at du skal fortælle om hver eneste time i dit liv, men hvis du har oplevet noget, du inderst inde ved din kæreste bør vide, så fortæl det.
  10. Skiftes til at besøge hinanden. Ved at besøge hinanden på skift, får I begge mulighed for at blive introduceret til både venner og hverdagen hos den enkelte. Det giver mere at snakke om og en bedre forståelse for hinandens liv.

Par står tæt

Skriv en kommentar