Interview med parterapeut, Lone Algot Jeppesen

Selvom parterapi er langt mere udbredt i dag end for bare nogle år siden, så er det stadig en svær størrelse for mange mennesker. Derfor har vi stillet parterapeut, Lone Algot Jeppesen nogle spørgsmål der kan belyse nogle typiske udfordringer og dermed hjælpe dig lidt på vej, inden du søger hjælp.

Hvilke udfordringer har klienterne i din praksis?

John Gottmann, der har forsket i par, beskriver, at par, der klarer sig godt BÅDE er gode til at håndtere konflikter, men også er gode til at investere i relationen, når de ikke er i en konflikt.

Par, der søger parterapi har mange forskellige udfordringer – men overordnet set er deres problemstilling ofte, at de er kommet ind i et mønster, som kommer til at trække dem længere og længere væk fra hinanden. Så den vigtigste udfordring er dels at kunne blive et team om mønsteret – og se det som fjenden – og så er den anden udfordring at begynde at vende sig mere mod hinanden, lave flere ting sammen, som giver næring og give en følelse af at være betydningsfuld for hinanden.

Hvor længe varer et forløb hos en parterapeut typisk?

Det er meget forskelligt – men forskning peger på, at et typisk forløb varer 10-12 sessioner.

Er det altid begge parter der deltager?

Parterapi er for to. Men det er meget almindeligt, at man efter den første parsamtale laver en individuel samtale med begge parter for at forstå begge parter noget bedre og dermed kunne lave et bedre forløb.

Er nogle problemer for små til parterapi?

Det er ikke problemerne i sig selv, men den betydning de får for parrets følelse af tryghed og forbundethed, der er væsentlige. Det er et problem at gå i parterapi for sent, hvis en af parterne er blevet udbrændt i forhold til at kæmpe videre.

Kan man komme i parterapi selvom man er gået fra hinanden?

Ja – det kan både være for at afslutte parholdet på en god måde, for at blive gode forældre sammen eller for at finde ud af, om man skal give det en chance til

Hvor mange konsultationer omhandler utroskab?

Utroskab er en hyppig anledning til parterapi.

Er børn et stort problem for parforholdet?
Og hvordan undgår man problemerne?

Børn er en gave og en udfordring for de fleste par – det, der bliver problemet er dels, at de færreste af os er verdensmestre i konfliktløsning, når vi er pressede, trætte, ikke får sovet – og at børn også kan fjerne fokus fra noget af det, der bringer parrene sammen. Omvendt giver det en anden væsenlig fælleshed i parret. Problemer undgåes ved at tage dem op i tide, beskytte og værne om rummet mellem parret, løse de løselige problemer, og investere nok i parforholdet til, at det er til at leve med, at kun ca 30 procent af ægteskabelige konflikter bliver løst.

Hvad er dit bedste råd til et par i krise?

Få hjælp – træd på bremsen – sørg for at gøre noget, som giver ro, stabilitet og næring hos jer hver især – og vid, at konflikter er udvikling, der prøver på at finde sted. Tommelfingerreglen, når bølgerne går højt er at nå at tjekke ind med sig selv, inden der bliver sendt missiler afsted.  Husk på W.A.I.T. – reglen Why Am I Talking

VI siger mange tak til Lone Algot Jeppesen for svarerne!

Du kan læse mere om Lone og hendes praksis i Århus på linket eller læse mere om parterapi.