At leve i et åbent forhold

Nogle danskere lever i åbne forhold, hvor der ikke kun er én partner, men flere. Ikke nødvendigvis hele tiden og heller ikke nødvendigvis altid den samme – eller altid nye.

Karakteren af et åbent forhold kan nemlig være ligeså forskellig fra hinanden, som traditionelle parforhold kan være det.

Hvad er et åbent forhold?

At leve i et åbent forhold

Generelt er et åbent forhold et parforhold, hvor der ikke stilles krav om monogami. Det vil sige, at det er tilladt at have flere partnere.

Nogle åbne forhold tillader således, at partnerne hver især har sex med andre. Enten som engangsoplevelser eller længevarende bekendtskaber – men udelukkende på et fysisk plan.

Andre åbne parforhold stikker endnu dybere og er såkaldt polyamourøse. Her har partnerne ikke kun andre fysiske forhold, men også følelsesmæssige. Nogle bor endda på skift hos de forskellige kærester i det åbne forhold.

Det er i øvrigt ikke altid, det er begge partnere, der har sex med andre. Nogle gange er det kun den ene, der har behovet og ønsket. Nogle åbne forhold er desuden åbne på den måde, at sex med andre er noget, man gør i fællesskab.

Der findes også åbne forhold, der er lukkede rent seksuelt, men åbne på den måde at man stadig har fuld plads som før: At man ikke behøver tage med til familiefester eller kan vælge at rejse jorden rundt i et halvt år uden at tage hensyn til partneren på hjemmefronten.

Der er således ingen klar definition af, hvad et åbent forhold består af. Reglerne for hvad man må og kan defineres derfor af det enkelte par.

Se også: Få meget mere inspiration til dit parforhold

Regler i et åbent forhold

For at et åbent forhold kan fungere, er det vigtigt, der er opsat nogle regler for, hvad man hver især kan og må.

På den måde har alle klare spilleregler, som er nemme at følge. Det er dog altid vigtigt begge parter er åbne overfor ændringer undervejs. Ingen kan nemlig garantere, at et åbent forhold føles rart i alle situationer.

Regler i et åbent forhold kan være ligeså forskellige som karakteren af åbne forhold er det. Nogle af de mest almindelige regler er følgende:

1. Partneren i hjemmet kommer i første række

For at et åbent forhold kan fungere i længden, er det for mange vigtigt, at den faste partner kommer i første række.

Læs også: Sådan får I kvalitetstid sammen

2. Reglerne skal overholdes til enhver tid

Selvom det næsten siger sig selv at regler i et åbent forhold skal overholdes, er det alligevel i mange forhold en regel for sig. Det er nemlig i selve reglerne tilliden til hinanden opretholdes.

3. Man må kun have sex med fremmede

For mange komplicerer det tingene og relationerne til andre mennesker i omgangskredsen, hvis man finder sine sexpartnere blandt venner og bekendte. Den mest almindelige regel er derfor, at man kun må have sex med nogen, man ikke kender i forvejen.

4. Man skal altid bruge kondom

For ikke at risikere kønssygdomme, vælger mange at stille krav til hinanden om, at der skal anvendes kondom. Nogle synes også, at den lille fysiske barriere et kondom trods alt medfører, når der er tale om sex med andre, er med til at bevare intimiteten i parforholdet derhjemme. Således bliver sex på hjemmebane noget særligt.

5. Nogle oplevelser er eksklusive for forholdet

For at distancere forholdene til andre partnere fra det derhjemme, har mange regler om, at man ikke må foretage de samme ting. Måske er restaurantbesøg eller ture i biografen udelukkende noget, man gør med sin faste partner.

Læs også: 15 oplevelser for par og romantiske sjæle

6. Man må ikke have hemmeligheder

Mange finder tryghed i, at der er fuld åbenhed omkring, hvad der foregår. Derfor har flere åbne forhold regler om, at parterne hver især altid skal svare ærligt på hvad der bliver spurgt om. Det er heller ikke tilladt at fortie noget, der kan have betydning for det indbyrdes forhold. Nøjagtigt som i traditionelle monogame forhold.

Erfaringer med åbent forhold

Citater om utroskab

Mange som lever i åbne forhold, holder af denne måde at leve på. Åbenheden kan nemlig i mange tilfælde styrke forholdet, fordi den energi man bringer med hjem efter en date ude i byen, gør kærligheden større – og ofte sexlivet mere krydret.

Andre har dårlige erfaringer med et åbent forhold og har måttet konstatere, det ikke var noget for dem.

Generelt kan erfaringer med åbne forhold inddeles i to: Fordele og ulemper.

Fordele ved åbent forhold

  • Man får variation i sexlivet og ny inspiration med hjem.
  • Forskellige lyster kan imødekommes.
  • Personer med stor sexlyst, som partneren ikke kan opfylde, kan få stillet denne.
  • Man bringer ny energi og spændende oplevelser med ind i forholdet.
  • Har man sex med andre i fællesskab, kan man udforske sin fælles seksualitet.

Ulemper ved åbent forhold

  • Har man tendens til jalousi, kan et åbent forhold nære denne uhensigtsmæssigt.
  • Man har mindre kontrol over parforholdet.
  • Man kan principielt løbe en risiko på parforholdets vegne, fordi det er svært at vide på forhånd, om begge parter trives med et åbent forhold.
  • Samhørigheden skal findes i det følelsesmæssige intime område, fremfor det fysiske – hvilket traditionelt kan være den sværeste form for intimitet at mestre.
  • Man skal leve med visheden om, at man ikke er den eneste, der kan gøre sin partner lykkelig og det kan være en svær erkendelse. Særligt i starten.

Hvis I overvejer et åbent forhold, kan I med fordel kigge lidt på både fordelene og ulemperne. Her skal fordelene gerne være flest og ulemperne færrest. Samtidig skal eventuelle ulemper også være af en slags, der er til at leve med – eller overskygges af fordelene.

Det vigtigste er dog, at I er enige om beslutningen – og det regelsæt I ender med at opsætte.

Skriv en kommentar