Hvad er oxytocin? (kærlighedshormonet)

Oxytocin er et hormon der findes naturligt i kroppen. Det kaldes populært for “kærlighedshormonet” og “lykkehormonet”, fordi det udskilles ved berøring, kys, kram, sex og kærtegn. Det menes blandt andet at have betydning for, hvordan vi knytter bånd til hinanden, fordi det giver en følelse af velvære, lykke og samhørighed. Derfor spiller det også en betydning i det tidlige parforholds stadie, hvor det er med til at kickstarte følelsen af forelskelse.

Selvom oxytocin i folkemunde kaldes for “kærlighedshormonet”, så er oxytocin meget mere end det. Oxytocin har nemlig stor betydning ved amning og fødsel, hvor der udskilles store mængder af oxytocin for at fremme de naturlige processer i kroppen. Af disse biologiske årsager findes oxytocin også i større mængde hos kvinder end mænd efter endt fødsel, hvor det også hjælper den nybagte mor til at knytte bånd til den nyfødte baby.

Hvordan virker oxytocin?

Oxytocin udskilles fra en kirtel i hjernen man kalder for “hypofysen / “hypothalamus”, hvor det lagres i hypofysens baglap. Herefter frigøres det til blodbanerne, så det bliver ført rundt forskellige steder i kroppen:

 • I hjernen hvor oxytocin spiller sammen med dopamin der også er med til at give en følelse af lykke
 • Ved amning hvor oxytocin er med til at aktivere mælkekirtlerne i brysterne, så mælken løber til
 • Ved fødsel, hvor oxytocin hormonet fremkalder kontraktioner og sammentrækninger i livmoderen, så barnet kan blive født. Samtidig virker oxytocin smertelindrende ved fødslen og er med til at skabe en større tilknytning til det nyfødte barn via hud til hud

Oxytocin virker også ved at:

 • Sænke mængden af stresshormoner i kroppen
 • Sænke blodtrykket og pulsen
 • Dæmpe stress og angst
 • Regenerere cellerne
 • Hæmme kroniske betændelsestilstande
 • Øge følelsen af velvære og glæde
 • Forbedre den mentale sundhed
 • Mindsker stresshormonet kortisol
 • Og andre positive egenskaber
 • Forstærke orgasmen
 • Gøre dig afslappet

Af disse årsager bruges oxytocin også til medicinsk behandling.

Hvornår frigives oxytocin?

Oxytocin udløses ved lange kram, kys, sex, kærtegn og andre situationer, hvor vi er tætte med andre. Selvom berøring og andre fysiske påvirkninger stimulerer frigørelsen af oxytocin mest, så har længerevarende øjenkontakt, nærvær og følelsen af tosomhed også en stor betydning. Bliver disse ting ikke stimuleret, så vil man naturligt være i oxytocin mangel.

Hvordan får jeg Oxytocin?

Her er 10 måder du selv kan udløse oxytocin i kroppen:

 1. Med lange kram
 2. Med kys
 3. Med kærtegn og berøring
 4. Med sex og intimitet, gerne hud mod hud
 5. Med omsorg for andre, fx din partner eller dit barn
 6. Med leg og ved at udforske ting med andre mennesker
 7. Massage udløser oxytocin hos både giver og modtager
 8. Med gode oplevelser og ting der gør dig glad
 9. Med nærvær og fortrolighed, følelsen af at være forbundet
 10. Med længerevarende øjenkontakt

Hvor lang er virkningen?

Mængden af oxytocin i blodet halveres efter få minutter, men virkningen er længerevarende, da den resterende mængde af oxytocin forbliver længe i kroppen. Men en let måde at øge mængden af oxytocin i kroppen er fx ved at kramme, kysse og være tæt med sin partner ofte.

Studier viser også, at oxytocin er med til at forstærke og forlænge forelskelsen.

Hvilken betydning har oxytocin for parforholdet og kærligheden?

I den første fase af parforholdet, forelskelsen, spiller oxytocin en stor rolle, da det er med til at forme den langsomt voksende kærlighed.

Her udforsker vi – og lærer hinanden at kende

Vi har dybe snakke.

Skaber tillid.

Kommer hinanden nær rent fysisk.

Vi kysser og krammer fordi det føles godt, nyt og spændende.

Vi deler vores indre tanker.

Vi elsker og lærer hinandens kroppe bedre at kende

Ved at stimulere disse ting, kan vi øge mængden af Oxytocin i kroppen og være med til at forlænge og forstærke følelsen af forelskelse, lykke og sexlyst.

Man siger ofte, at de par der formår at holde sammen i lang tid er dem, der forbliver tætte, de fortsætter med at være nysgerrige overfor livet og hinanden. De knytter tætte bånd og udvikler deres relation, så parforholdet aldrig går i stå. Alle disse ting har oxytocin indflydelse på og derfor er oxytocin medvirkende til, at der ikke kun går hverdag og madpakker i den.

Læs mere om de forskellige faser i et parforhold

Kan man købe oxytocin?

Ja, oxytocin bruges til forskellige former for medicin, blandt andet i forbindelse med fødsler, hvor oxytocin kan være med til at sætte en fødsel igang. Hvis du ønsker at vide mere om oxytocin til medicinsk brug, så kontakt din læge.

Vi håber, at du blev klogere på “kærlighedshormonet”.