Hvad er ghosting?

Fænomenet ghosting er, når et menneske du har haft en relation til, forsvinder ud af dit liv uden at sige farvel eller give et varsel. Al kontakt forsvinder simpelthen, og det kan være at du bliver blokeret på de sociale medier eller “blot” ignoreret. Betegnelsen bliver ofte brugt inden for online dating, hvor det ikke er unormalt for singler at blive ghosted efter en date. Men hvorfor opstår ghosting og hvad skal man gøre, hvis man bliver udsat for det?

Læs også: Stor guide til den første date

Hvorfor ghoster man?

Der kan være flere forskellige årsager til, hvorfor folk ghoster, men da mere eller mindre al kommunikation i dag foregår online via sociale medier og dating apps, er det blevet nemmere bare at gemme sig bag skærmen, hvor man ikke behøver at forholde sig til modpartens følelser i samme grad som tidligere, hvor dialogen var mere direkte over telefonen eller ansigt til ansigt når date’en var slut.

Her er 5 grunde til, hvorfor folk ghoster:

  1. Det kan være svært at sige, at man ikke ønsker at ses igen, og derfor er ghosting ofte en nem udvej for den part, der ikke ønsker at ses igen. Der ligger ikke nødvendigvis en ond handling bag, men ghosting kan være nemmere end at konfrontere en andens følelser direkte. Man kan kalde det for en form for konfliktskyhed
  2. Mange synes det er svært at sætte ord på følelser og tanker om, hvorfor det ikke skal være jer to og derfor ghoster de, fordi de ikke kan forklare det med ord
  3. For nogen kan ghosting også være en måde at undgå konfrontationen, de ubehagelige og akavede situationer, hvor man bliver nødt til at skuffe den anden part.
  4. Nogle har, grundet tidligere forhold eller andre dårlige oplevelser i livet, svært ved at knytte sig til andre mennesker. Så selvom de måske leder efter en tilknytning så søger de ubevidst bruddet. Sker det nok gange, så kan det til sidst blive så smertefuldt at det er nemmere at ghoste end at de skal konfrontere deres egne udfordringer
  5. Til sidst findes der dem der slet og ret er ligeglade med andre mennesker (eller er opdraget dårligt). Dem findes der dog heldigvis ikke så mange af

Uanset årsagen, så er det aldrig rart at blive ghosted.

Hvad skal man gøre, når man bliver ghosted?

Det er meget forskelligt hvordan folk oplever ghosting, men for de fleste vil det blive opfattet som ubehageligt og sker det flere gange, kan man blive i tvivl om sig selv, hvilket kan være med til at påvirke selvtillid, skabe usikkerhed, og mindske lysten til at møde og date nye mennesker. Man kan grave sig selv ned i et selvbebrejdende hul, der kan være svært at komme op ad.

Når man oplever ghosting er det vigtigt at tænke på, at det bunder i nogle udfordringer hos vedkommende selv

Det er aldrig let at modtage en afvisning, uanset om det er et jobafslag, en kæreste der ikke ønsker at være sammen længere eller en afvisning efter en date, men man skal forsøge ikke at bebrejde sig selv, og i stedet prøve at finde en mulig forklaring på afvisningen.

Ghosting fra en date

Forsøg, så godt som muligt, ikke at tage afvisningen personligt. Det kan godt være at din date ikke synes at I passer godt sammen, men det vil der være andre der synes. Det er rigtig svært at finde en partner man passer godt sammen med og ofte skal man møde mange potentielle partnere før man finder kærlighed, der også kan fungere på længere sigt.

En afvisning (eller ghosting) er ikke et angreb på dig som person, men en mulighed for at lære dig selv bedre at kende, og hvad du reelt søger i en ny potentiel partner.

Ghosting er ikke rart, men det svarer reelt til en afvisning. I stedet for at man får den direkte over telefonen eller ansigt til ansigt, så kommer den bare aldrig formelt. Derfor er ghosting i forbindelse med dating hverken værre eller bedre end en almindelig afvisning, men det gør som regel mere ondt, fordi det efterlader en i uvisheden.

Ghosting fra en (eks)kæreste

Er der tale om ghosting fra en kæreste, så rammer det ekstra hårdt, særligt hvis bruddet sker pludseligt og du derfor ikke har mulighed for at få at vide, hvorfor det ikke skal være jer to længere. Her er det vigtigt at huske på, at ghosting bunder i nogle udfordringer hos din tidligere partner og at det reelt ikke har noget med dig at gøre. Men det gør selvfølgeligt stadig rigtig ondt og det kan være svært at leve uden en forklaring, når man ikke har haft de normale snakke.

Forsøg at bearbejde jeres forhold og break up, så du selv kan finde mulige forklaringer på, hvorfor det gik skævt mellem jer.

Når der opstår ghosting mellem voksne kærestepar, så vil der sandsynligvis have været andre udfordringer i parforholdet eller i forhold til din ekskæreste i forvejen, og måske går nogle af disse udfordringer op for dig, når du bearbejder jeres forhold selv. På den måde kan erfaringen være med til at hjælpe dig i fremtidige forhold.

Overvejer du selv at ghoste?

Selvom det ikke er rart at skulle afvise en person, så vil det hjælpe modparten med at komme videre, hvis du giver klar besked i stedet for at du ignorerer.

Forsøg at forklare hvorfor det ikke skal være jer to, anerkend hinandens følelser og gør det på en ordentlig måde, så I kan komme bedst muligt videre hver for sig.

Hvis du ikke har modet til at gøre det direkte, så er det altid bedre at gøre det over telefonen via fx en besked i stedet for blot at forsvinde fra jordens overflade. Konsekvenserne kan være store for modparten, særligt hvis I har været sammen i længere tid.

Læs også: Hvilke stjernetegn passer du sammen med?