Massage Guide – Lær at give din partner professionel massage derhjemme

Alle mennesker har et biologisk behov for fysisk berøring. Det starter allerede fra den dag, vi bliver født og berøring beroliger centralnervesystemet, øger tilknytningen og samhørigheden og gør mennesker trygge.

Berøring frigiver også en lang række gavnlige hormoner i kroppen og der findes endda en betegnelse for, hvad der sker, hvis vi mangler fysisk berøring: Hudsult.

En af måderne at opnå fysisk berøring på – og give andre mennesker den behagelige oplevelse af tæt kontakt – er gennem massage. Her får du en guide, der skridt for skridt lærer dig at give god massage.

Indhold i artiklen

Læs også: Derfor er intimitet vigtigt for et parforhold

Guide til hjemmemassage

God massage

Massage kan være flere ting og der kan generelt skelnes mellem wellnessmassage, sensuel massage, sportsmassage og massage til afhjælpning af forskellige skavanker. Teknikkerne til alle 4 former for massage kan læres, men især de 2 første typer er populære som hjemmemassage.

Det skyldes, at formålene er enten afslapning, generel opblødning af musklerne eller øget sensualitet, hvormed risikoen for at gøre mere skade end gavn er meget lille – i modsætning til sportsmassage og massage til lindring af fysiske gener, som i højere grad kan kræve specifikke professionelle kompetencer.

Vores massage guide herunder tager derfor udgangspunkt i hjemmemassage, som du kan udføre på din partner i wellness- eller erotiksammenhæng.

Lær at give massage

Alle kan lære at massere med en grundig massage guide og i princippet er almindelig hjemmemassage ikke særlig kompliceret. Det kræver blot, at du læser op på teknik, massagetyper og forbereder dig rent praktisk.

Den tid du bruger på at sætte dig ind i at lære at give massage er godt givet ud. Det gør nemlig seancen mindre anstrengende for dig samtidig med, at du giver den du holder af den bedste oplevelse.

Lær at give massage lige herunder:

Det skal du bruge til din massage

Massageolie

Det behøver ikke kræve det store udstyr at give ægte massage hjemme. Du er derfor hurtigt i gang, når du har læst denne guide og gennemgået listen over, hvad du skal bruge.

1. Massageolie eller en god bodylotion

Olien gør det nemmere for dig at udføre massage, fordi hænderne nemmere kan flyttes rundt undervejs. Endnu vigtigere er det dog, at der ikke opstår friktion på huden hos den, der modtager massagen, hvilket kan gøre den rød og irriteret. Særligt behåret hud har brug for en god massageolie, for at der ikke trækkes i hårene under massagen.

En god massageolie er fx Joan Ørtings der kan købes i Matas eller online på Sinful.dk.

2. Håndklæder

Både et håndklæde vedkommende kan ligge på, et der kan rulles sammen som hovedstøtte og et, der kan anvendes til at dække de områder af kroppen, der ikke skal masseres.

3. En god rumtemperatur

Så kommer vedkommende, der skal have massage, ikke til at fryse imens. Skru derfor gerne godt op for radiatoren og luk døren til rummet, når din hjemmemassage går i gang. Det fremmer også hyggen.

4. Duftlys eller aromatiske olier

Duftlys eller aromatiske olier giver en endnu større wellnessoplevelse og især dufte som lavendel, patchouli og jasmin er behagelige til hjemmemassage.

5. Et sted at udføre massagen

Du har også brug for et leje i den rette høje, du kan massere på. Det kan du læse mere herunder.

Brug en rigtig massageteknik

Massage

At give god massage kræver først og fremmest den rigtige massage teknik. Med den sørger du nemlig både for at massagen er effektiv og behagelig – men også for, at du ikke selv bliver træt i fingre og arme imens.

Først og fremmest skal du sørge for, at den du skal massere, sidder eller ligger, så du ikke behøver hæve skuldrene og løfte armene under massagen, men i stedet kan slappe af i begge dele. Kan du ikke det, vil du nemlig automatisk spænde op i både ryg- og armmuskler og efterfølgende selv få ubehag.

Det betyder i praksis, at vedkommende der skal have massage skal befinde sig i en position, der er lavere end din. Foregår massagen liggende, kan spisebordet med fordel tages i brug, hvis du ikke har en briks.

Husk undervejs at øve dig i ikke selv at spænde i musklerne under massagen, men i stedet lade dine naturlige bevægelser i afslappet tilstand styre seancen. Der skal ganske vist nogle gange bruges en smule kræfter under dybdegående massage, men langt mindre, end de fleste regner med.

Den helt grundlæggende guide i massageteknik består af 3 trin:

 • Opvarmning, selve massagen og afslutning

Opvarmning til massage

Fjern først eventuelle smykker på dine fingre og hænder.

Start derefter med at udføre lette strøg hen over det område, der skal have massage. Med strøgenen fordeler du massageolien eller den creme, du har valgt at bruge, samtidig med at du forbereder huden på den kommende berøring. Du varmer også huden op og lader varmen herfra brede sig til de øvre muskler, der således også bliver klar til den efterfølgende massage.

Guide til selve din massage

Når den egentlige massage begynder, starter du med at massere musklerne på langs. Ved rygmassage vil det sige, at du starter fra lænden og bevæger dig opefter. Det er vigtigt, at du kun anvender blide strøg og lette tryk, når du giver massage af wellness-typen. Denne skal nemlig være behagelig og ikke medføre ømhed, som sportsmassage eller fysioterapeutisk massage kan gøre det.

Når du har gennemarbejdet musklerne på langs, går du videre til at massere musklerne på tværs. Tager vi igen udgangspunkt i ryggen, vil det betyde, at du nu stryger og trykker fra venstre mod højre – eller omvendt.

Massagens afslutning

Når massagen er overstået, er du nået til sidste step i den generelle massage guide. Her afslutter du med lette strøg og blide berøringer, der gør modtageren endnu mere afslappet. Hvis du giver en helkropsmassage, er de lette berøringer også med til indirekte at give den du masserer besked om, at du nu har afsluttet én del af kroppen og nu går videre til den næste.

Giver du en helkropsmassage, så start med fødderne, arbejd dig videre op ad benene, fortsæt med ryg, skuldre og nakke – og afslut med en afslappende hovedbundsmassage.

Hvordan du helt konkret masserer de enkelte områder af kroppen kan du finde guides til herunder.

Guide til at massere ryggen

Rygmassage

 1. Bed den der skal have rygmassage om at ligge sig på maven. Har du ikke en massagebriks, hvor vedkommende kan ligge med ansigtet nedad, kan modtageren vende ansigtet den ene vej
 2. Opvarm derefter hele rygområdet med blide strøg og fordel massageolien over det hele. Start ved lænden og arbejd dig opefter.
 3. Først løsner du op i lændemusklerne: Tag din ene hånd og placér den på det øverste stykke af den ene balle. Herefter tager du din anden hånd og placerer den på hoften i modsatte side. Hånden på hoften bruger du til at trække i muskulaturen – ned mod rygsøjlen. Gentag 5 gange og skift så side.
 4. Læg så dine hænder oven på hinanden og massér med flad hånd fra lænden og helt op til skulderen i lange, langsomme strøg. Gentag flere gange på hver side af rygsøjlen.
 5. Gå derefter videre til de tværgående strøg ved at bruge fingerspidserne til at massere ryggen fra højre mod venstre eller modsat. Start ved lænden og bevæg dig opefter, til du har arbejdet dig igennem
 6. Afslut med blide strøg over hele ryggen i længderetningen.

Guide til skuldermassage

skuldermassage

 1. Skuldermassage udfører du ved at bevæge dine flade hænder hen over skulderen – fra skulderleddet og ud mod armen. Først i blide strøg, hvor du fordeler massageolien.
 2. Fortsæt ved at placere hænderne ved rygsøjlen og bevæg dig ud mod – og hen over – selve skulderen.
 3. Placér hænderne så langt nede langs rygsøjlen du kan komme – og bevæg dem herefter opad
 4. Når du har gjort dét, kan du bruge dine fingre og tommeltotter til at trykke blidt og give en lidt mere dybdegående massage af skulderområdet. Inddrag også gerne nakken.
 5. Afslut din skuldermassage med blide strøg over hele det masserede område.

Guide til fodmassage

Fodmassage

 1. Ved fodmassage skal modtageren også ligge på ryggen. Rul herefter et håndklæde sammen, som du placerer under anklerne. Dermed kan du nemmere komme til, samtidig med at den der får massage kan slappe af i lægmusklerne.
 2. Fordel massageolien eller din bodylotion over hele foden og varm huden op ved hjælp af blide strøg.
 3. Start med tæerne ved at tage fat om hver tå enkeltvist med din tommelfinger og pegefinger. Du masserer herefter tæerne ved at nulre tæerne i deres fulde længde – fra selve foden og op til neglen. Giv gerne hver tå to omgange massage.
 4. Fortsæt din fodmassage på oversiden af foden ved at holde fast om den med begge hænder. Imens bruger du dine to tommelfingre til at massere blidt fra tæerne og helt op til anklerne. Arbejd dig på den måde igennem hele fodens overside.
 5. Afslut med fodens underside. Her bruger du også dine tommelfingre til at massere i dybden. Det gør du ved at trykke dig systematisk gennem hele underfoden langs 3 parallelle baner fra hælen til tæerne. Du må gerne trykke godt til.
 6. Afslut din fodmassage med blide strøg på både oversiden og undersiden af foden.

Guide til massage af ben

Benmassage

 1. Ved massage af ben skal modtageren begynde med at ligge på ryggen. En fuld benmassage starter med massage af læggene og fortsætter til lårene, men du kan også nøjes med lægmusklerne.
 2. Start med at fordele massageolien fra anklen og helt op til trussekanten eller ballen – og stryg på huden med håndfladerne, så den bliver varmet op.
 3. Masser først forsiden af benet ved at stryge let over skinnebenet. Dette område af benet lader sig meget dårligt massere, så i forbindelse med en benmassage på forsiden, koncentrerer du dig i stedet primært om låret fra knæet og opefter.
 4. På forsiden af låret masserer du først i lange strøg med begge hænder ovenpå hinanden. Brug eventuelt noget af dine egen kropsvægt til at skabe et ekstra tryk – og husk at slappe af i skuldrene og armene imens. Det er stadig vigtigt, det ikke gør ondt på modtageren.
 5. Derefter går du videre til den tværgående massage af lårene. Forestil dig, at du ælter en dej. Når du har arbejdet dig igennem det ene lår, går du videre til det næste.
 6. Afslut med blide berøringer på langs af benet og bed derefter modtageren af din ben massage om at vende sig om på maven.
 7. Nu er turen kommet til bagsiden af benene. Her starter du med at massere lægmusklerne på langs med begge hænder ovenpå hinanden. Gå gerne udenom knæhasen og akillessenen
 8. Derefter masserer du lægmusklen på tværs – præcis som du gjorde ved baglåret.
 9. Når du er færdig med læggen, fortsætter du din benmassage ved at massere bagsiden af låret. Det gør du på samme måde, som du masserede forsiden. Afslut også her med at ælte hvert enkelt baglår
 10. Til sidst stryger du blidt med lange strøg langs hele benet.

Massage af myoser

De fleste kan nemt blive ømme i ryg og skuldre og føle, de har brug for massage, der kan løsne op i myoserne. Myoser er små muskelfibre, der har filtret sig sammen og som i nogle tilfælde kan opløses med massage. De kan føles som små klumper eller sten i selve musklen og er en smule hårde.

Når du udfører hjemmemassage, er det dog vigtigt, du ikke forsøger at trykke myoserne væk. Det kan nemlig være ubehageligt for den, der får massage. Samtidig risikerer man at gøre skaden større, fordi musklerne under smerten måske trækker sig yderligere sammen.

Vil du gerne give massage af myoser derhjemme, bør du derfor ikke trykke hårdt, men nøjes med lette og blide tryk. I stedet anbefaler vi, at du masserer myoserne oftere. Det er langt mere hjælpsomt.

Massage af store og tilbagevendende myoser bør dog ideelt set allerhelst i foregå hos en professionel.

Massage for par

Massage for par

Er du i et parforhold, kan massage give dig og din partner meget mere end en behagelig og afslappet følelse i kroppen. Massage for par er nemlig samtidig en god anledning til at opnå mere fysisk kontakt til hinanden.

Parmassage kan samtidig hjælpe med at lære hinandens kroppe at kende – ligesom du og din partner kan få mere fysisk nærvær ind i hverdagen, uden det behøver være af seksuel karakter. Særligt i perioder med stress, graviditet eller med spædbørn i hjemmet kan overskuddet til sex nemlig være lille. Behovet for fysisk nærvær og samhørighed er dog ofte vigtigere end nogensinde før. Her er massage for par en oplagt metode til at komme hinanden ved uden yderligere forpligtelser. Eventuelt som en dejlig overraskelse for din partner.

Sensuel massage

Sensuel massage

I et parforhold kan en massage hjemme være mere end blot velvære. Du kan også få eller give sensuel massage. Den største forskel på sensuel massage og ægte massage ligger først og fremmest i stemningen.

Hvor man måske lader dele af kroppen være påklædt under en ægte massage, er man under sensuel massage oftest helt nøgen. Derudover kan der yderligere skabes en stemning af sensualitet og romantik med den rigtige musik eller eventuelt andre duftolier. For eksempel elskovsolien ylang ylang eller sandeltræsolie, der siges at have positiv effekt på lysten.

Samtidig kan der slukkes for alle lamper i rummet og i stedet bruges levende lys for at skabe en mere sensuel og romantisk stemning. Levende lys har desuden den fordel, at den skjuler de dele af kroppen man måske ikke bryder sig så meget om og gør huden visuelt smukkere. Det kan få særligt generte partnere til at slappe endnu mere af under den sensuelle massage.

Massage af kroppen kan du udføre præcis som under ægte massage. Ved sensuel massage kan du dog udvide ved at give baller og bryster ekstra opmærksomhed. Begge dele masseres ligesom den øvrige krop: Først med lange strøg i længderetningen og derefter med blide æltebevægelser på tværs.

Er du særlig vovet – og er modtageren indforstået med det – kan du også bruge din mund og tunge til både de opvarmende øvelser inden den egentlige massage og som afslutning. Du kan også inddrage kønsorganerne undervejs og lade jeres sensuelle massage ende et helt andet sted end den startede.

Slut af med en af disse frække sexstillinger

De 3 bedste massage tips

 1. God massage forudsætter, at modtageren slapper af. Derfor er det en fordel, hvis der er ro. Sæt derfor telefonen på lydløs og undlad at snakke imens. Er tavsheden uvant, så sæt i stedet noget afslappende musik på. Du kan finde flere forskellige massage playlister online.
 2. Under massagen sendes blodet rundt i kroppen og ud til de områder der bliver masseret. Det betyder, at noget af blodet midlertidigt løber væk fra hovedet – og det kan medføre svimmelhed, når modtageren rejser sig op. Det er derfor vigtigt, at den der har fået massage, rejser sig langsomt.
 3. Når man får massage, så bliver der udskilt en masse affaldsstoffer som sætter kroppen på arbejde. Derfor er det en god ide, at få noget at drikke, når massagen er slut

Har du brug for flere massage tips – eller vil du gerne blive endnu dygtigere – kan du tilmelde dig et massagekursus. Du kan også investere i en lærebog i massage og gå mere i dybden med den fysiologiske viden samt få en endnu bedre massage teknik.

Guiden er udarbejdet i samarbejde med Sarah Boa fra Helhjertet Massage i Frederiksværk

Hyggelig stemning ved massage

Skriv en kommentar