Stor guide til bryllup i haven

Vil I have en personlig, unik og intim bryllupslokation, skal I måske bare kigge ud af vinduet. Midt på sommeren er alt sprunget ud og haven danner den perfekte ramme for et romantisk bryllup.

Det er ikke sikkert at I har plads til jeres drømmebryllup i egen have, så undersøg om venner eller familie fx har et sommerhus på en hyggelig grund. Det eneste I skal tænke over er, om der er plads til teltet, nok udenomsplads til havespil, mulighed for overnatning, og at det er overskueligt at komme frem til stedet efter vielsen.

Det er en god idé at danne flere rum i haven, som skaber mulighed for forskellige aktiviteter. Det kan være bålsted, havespil, danseområde, bar og lounge-område med bløde puder og varme tæpper.

En nem måde at skabe en hyggelig og casual stemning når mørket falder på, er ved at sætte en masse lyskæder op i haven. Man vil ikke lægge mærke til dem om dagen, men senere på aftenen, vil haven forvandles til en hyggelig oase, med lys omkring bar og siddeområder, eller hvor man gerne vil have gæsternes fokus hen.

Et telt er ikke bare et telt…

I dag kan et havebryllup være lige så stort, flot og ekstraordinært som et mere traditionelt bryllup. Men hvis man er interesseret i et personligt og idyllisk bryllup og samtidig vil spare penge, er et havebryllup en god start.

Der er masser af muligheder, når det gælder telte til et havebryllup og I skal gøre jer selv den tjeneste at undersøge markedet godt. Der findes almindelige partytelte, som er en god og billig løsning, og som sagtens kan pyntes flot indvendigt.

Hvis man ønsker at skabe en mere storslået stemning, kan man kigge nærmere på kuppelteltet, panoramateltet, tippiteltet, sperryteltet eller et vaskeægte cirkustelt.

Der er stor forskel i prisen på de forskellige telte, og derfor er det vigtigt at lægge et budget inden I forelsker jer i eksempelvis et sperry telt, som koster omkring 60.000 for 54 mennesker. Et panorama telt er en god mellemting, hvor man får fornemmelsen af at være midt i naturen, da alle siderne på teltet er gennemsigtige. Der kan opsættes lyskæder i loftet, som skaber en flot stemning både inde i teltet og udefra haven. Her er prisen omkring 9.000 for et 54 personers telt.

Mange vælger at holde bryllup i haven i sommerperioden, da der er bedst chance for sol og varme. Der er dog også mulighed for at få ekstra varme i nogle af de isolerede telte, så de kan bruges mere eller mindre hele året.

De perfekte rammer for et personligt bryllup

Måske er det muligheden for det personlige præg, den hyggelige stemning og fest i egen have, der gør at flere og flere vælger havebryllup. Samtidig vil et havebryllup lægge op til flere udendørsaktiviteter og en mulighed for at trække sig lidt tilbage i løbet af dagen.

Man kan lægge store tæpper ud på græsset, tæt på zinkbaljer fyldt med isterninger og drikkevarer, og lade gæsterne slænge sig når de har lyst. Der er altid nogle gæster der er gode til at starte havespil op, og tiltrække andre spilleglade gæster. Man kan spørge de venner der er gode til at åbne op for spil og leg, om de vil tage sig af spillene gennem dagen.

Vielse i haven

Hvis I ikke ønsker en traditionel vielse i kirken eller rådhuset, kan vielsen foregå i haven. Det kan gøres nemt ved at opsætte stole til gæsterne, med en sti imellem. Der kan sættes en æresport op forenden, lægges et stort tæppe omgivet af blomster, hænges små vaser fuld af blomster i et træ, eller hvad I synes passer til jer.

Når I vælger en vielse i haven, kan I vælge en personlig sang, når bruden skal gå op af stien. I kan få en ven til at spille guitar, klaver eller sætte en højttaler op med den ønskede musik.

Derudover kan I have små blomsterposer klar, som gæsterne får ved ankomst, og som kastes på brudeparret, når I går sammen tilbage af havestien. Blomsterposer er oplagte til et havebryllup omgivet af blomster og natur, og man kan lave dem selv af tørrede blomster i en lille tylpose. Nogle er begyndt at bruge sæbebobler, når brudeparret går forbi, hvilket også vil passe godt til en havevielse.

Brudekjolen

Når den kommende brud går i gang med planlægningen, er der ofte én ting der fylder særligt meget, nemlig kjolen.

Når man holder et havebryllup er der nogle ting man bør overveje inden kjolen findes. Der er mere aktivitet udendørs på græsset og der vil også kunne blive varmt i et telt i løbet af en sommerdag. Overvej hvor tung kjolen skal være og hvor varmt stoffet er. Men tænk også over, at det bliver køligt om aftenen og natten, så der er mulighed for en ekstra trøje, jakke eller andet.

En anden vigtig detalje er prisen, som kan spænde meget bredt afhængig af, hvor man køber kjolen.

Hvis man ønsker et storslået bryllup, men ikke har råd eller lyst til at bruge 20.000 kroner på en brudekjole, kan man starte med at kigge på dba.dk. Her findes mange smukke brudekjoler, som kun er blevet brugte en gang. Der findes også hjemmesider som Zalando og Asos, som har billige bryllupskollektioner. Alt kan passe til et havebryllup, det handler kun om at gøre lige præcis dét I drømmer om.

Det handler om planlægning

Selvom et bryllup i haven lyder nemt og måske mere overskueligt, er der en del ting man skal have på plads i god tid. De mange teltudlejere gør opmærksom på, at deres telte ofte bookes allerede et år før bryllupsfesten.

Sørg for at sende bryllupsdagen ud, så snart i har besluttet jer, så jeres gæster ikke har når at arrangere sommerferie eller andet. En amerikansk tradition, som bliver mere og mere populært herhjemme, er at sende “save the date” kort ud. Det kan gøres nemt på sms, mail eller Facebook, eller man kan vælge et fysisk kort der sendes med posten. “save the date” kortet kan have samme tema som invitationerne, der sendes ud tættere på brylluppet. Der er stor forskel på, hvor meget det kommende brudepar gør ud af “save the date” kortene, men det kan være en måde at starte nysgerrigheden op hos gæsterne.

De rigtige invitationer sendes ofte ud 3-4 måneder før selve brylluppet. Med invitationerne kan I vise hvad gæsterne har at se frem til. Ud fra teksten, udtrykket, farverne og temaet, kan man få et indblik i, hvilket type bryllup man kan glæde sig til.

Hvis I ønsker et klassisk og traditionelt bryllup, kan der tilføjes dresscode, ønskeliste, navn og nummer på toastmasteren samt en kort og præcis tekst der fortæller om tid og sted. Hvis I derimod ønsker et mere uformelt og afslappet bryllup, kan I lave en lidt sjovere tekst, skrive at gæsterne skal huske sko og tøj til havespil og eventuelt gøre opmærksom på, hvis I ikke ønsker taler og sange.

Når I vælger et havebryllup skal I selv sørge for det hele, og hvis I bliver mange mennesker kan der være meget at holde styr på. Et godt råd er derfor, at gå i gang så snart I har mulighed for det. Overvej om I kan uddelegere nogle opgaver hos venner eller familie, som kan gøre dagen lettere for jer. Det kan ikke anbefales at I skal stå for noget på selve dagen, og derfor kan hjælp udefra til servering og organiseringen i køkkenet, være en god hjælp.

Her på siden får I løbende huskelister, idéer til telte, middagen, pynt, kjoler, udtryk og opskrifter, som forhåbentlig kan inspirere jer og hjælpe med forberedelserne til den store dag.

Skriv en kommentar