Manipulation i parforhold

I et sundt parforhold er begge parter ligeværdige. I nogle parforhold forholder det sig imidlertid ikke sådan. Her nedgør den ene partner den anden eller manipulerer vedkommende til at foretage specifikke handlinger eller fremkalde konkrete reaktioner.

Uanset hvad, er det hårdt at være genstand for sin partners nedladende opførsel. På sigt kan det endda skade både selvværdet og troen på andre menneskers gode intentioner.

Hvad er manipulation?

Manipulation er en handling, som har til formål at påvirke andres måde at tænke, handle eller reagere på. Formålet for den manipulerende part er helt konkret at opnå en følelse af magt og kontrol over den anden.

Det sker gennem en vedvarende magtdemonstration fra den ene parts side: Med handlinger, reaktioner eller ord.

Et eksempel kunne være, at den ene partner ikke ønsker, at den anden foretager sig ting alene – og derfor får modparten til at føle skyld, når vedkommende forlader hjemmet.

Følelsen af skyld og skam er i øvrigt helt central i manipulationsbegrebet: Ved at give partneren dårlig samvittighed, kan vedkommende nemt styres til i stedet at udføre de ønskede handlinger: At blive hjemme og fremadrettet takke nej til øvrige invitationer, så fremtidige konflikter undgås.

Samtidig sørger den manipulerende part også for at opføre sig romantisk og kærligt. Det sker som en form for belønning af den ønskede adfærd.

Når den manipulerende part har fået sin partner til at blive hjemme fra en eventuel fest, kvitterer vedkommende derfor med at forkæle og sige søde ord. Ved også at være en god kæreste, sikres det nemlig at vedkommende ikke forlader forholdet og dermed rykker magtbalancen.

Det er dog langt fra alle manipulatorer, som udfører deres handlinger bevidst. Det er for manges vedkommende et adfærdsmønster, der ligger dybt forankret og derfor også sjældent ændrer sig.

Mange manipulatorer er desuden ikke klar over, deres adfærd er afvigende – og bliver de konfronteret med det, vil de nægte og hurtigt få vendt situationen til, at deres partner selv er skyld i det.

Tegn på manipulation i dit parforhold

Par der er uvenner

Der findes en række advarselstegn i et forhold, som kan lede tankerne hen på manipulation.

Som udgangspunkt bliver du manipuleret, hvis du føler du bliver det. Alle tegn behøver således ikke være til stede, før der er tale om en skæv magtfordeling eller manipulation i parforholdet.

  • Du går ofte på listefødder for ikke at fremkalde din partners vrede eller bebrejdelser.
  • Du føler dig generelt utryg i dit parforhold.
  • Du får skylden for det meste – lige fra manglende mælk i køleskabet til den dårlige stemning ved din svigermors fødselsdag.
  • Du bliver talt nedsættende til eller får skæld ud.
  • Du bliver truet eller udsat for vold eller tvang.
  • Du bliver ikke mødt i dine følelser og er du ked af det, bliver det hele affejet. Ofte som værende din egen skyld.
  • Du bliver kontrolleret i, hvor du færdes og med hvem.
  • Du bliver overvåget – digitalt, økonomisk og måske endda fysisk.
  • Du oplever at blive skiftevist ignoreret og overdynget med kærlighedserklæringer.
  • Dine grænser bliver jævnligt overskredet.

Se også: 46% af alle har være utro

Sådan slipper du for manipulation i parforholdet

Trist par på sengen

Hvis du har mødt en såkaldt manipulator, er der sandsynligvis ikke så meget, du kan stille op – udover at afslutte forholdet.

Som allerede nævnt, er den manipulerende adfærd med stor sandsynlighed så stor en del af vedkommendes personlighed, at det kræver mere end en kærlig og tålmodig kæreste at ændre.

Du kan derimod gøre en række ting for at forebygge, at du ender i samme type forhold igen.

Læs også: Vores andre artikler om det sunde parforhold

Slik dine sår

Efter at have været i et forhold med manipulation, kan det tage noget tid at få genopbygget troen på, at du er værd at elske som du er.

Det er dog vigtigt, du arbejder med dit selvværd efter sådan en periode. Ellers er der stor sandsynlighed for, at en ny kæreste med manipulerende tendenser hurtigt kan få dig nedbrudt igen.

Måske har du brug for samtaleterapi hos en psykolog eller parterapeut, som kan give dig nogle hjælpemidler til at få dit selvværd tilbage.

Vær tydelig omkring dine grænser

Når du er kommet ovenpå igen, så vær konsekvent og tydelig omkring dine grænser.

Du må naturligvis gerne indgå kompromiser – det er trods alt en del af dét at være i et parforhold. Men stå fast i det væsentlige og find dig ikke i at blive trådt på, talt grimt til, kontrolleret eller ignoreret.

Lyt til din mavefornemmelse

Hvis et parforhold er godt, er der ingen, der har ondt i maven. Kan du derimod mærke halsen snøre sig sammen og maven snurre ubehageligt, er der med stor sandsynlighed en grund til det.

Hvis du føler dig manipuleret eller der på anden måde er dårlig stemning i dit parforhold, så bør du derfor reagere på det.

Du har fortjent et lykkeligt parforhold uden manipulation og kan også finde det. Hvis blot du lærer dig selv og dine grænser at kende – og står ved dem.

 

Skriv en kommentar